A fotó illusztráció: pixabay.com

A nyár a fesztiválok, szabadtéri zenés rendezvények, koncertek ideje, de megszaporodik a diszkókba járók száma is. Ezeken a helyeken általában nagyon hangos zene szól, ami sokszor hallászavart, sőt halláskárosodást is okozhat.

A zajérzékenység egyénenként változó. Vannak, akiknek sípol, zúg, cseng a fülük egyetlen dübörgő zenés este után, mások naponta órákig tudnak hangos zenét hallgatni, látszólag minden hallászavar nélkül. De nem biztos, hogy kockázat nélkül. A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy még óvatosabbnak kell lennünk a zajártalom tekintetében, ha fáradtak vagyunk.

A zajhatárérték túllépése kockázatot jelent

A zenés rendezvényeken a zajhatárértékek meghatározása és betartatása ellenére nagy a halláskárosodás kockázata, amikor fülsiketítően dübörögnek a decibelek… Ha hangos beszédre/kiabálásra kényszerülünk, vagy közelebb kell húzódnunk másokhoz, hogy halljuk egymást, az azt jelenti, hogy túl zajos a hangkörnyezet, és elővigyázatosabbnak kell lennünk. Hasonlatosan a túlzásba vitt napozáshoz, mikor fáj a bőrünk tőle, ez esetben, ha már fájlaljuk a fülünket, biztosak lehetünk benne, hogy a hangerő jóval túllépte a zajhatárértéket.

Megfelelő óvintézkedések

De mit tehetünk, hogy védekezzünk a zajártalom ellen, vagy megelőzzük az esetlegesen fellépő hallászavart?

• Egy hangos koncerten fülünk védelmében tartsunk kellő távolságot a hangszóróktól. Emellett ideális esetben, és amennyiben lehetséges, óránként 15 percnyi csendes helyen, félrehúzódva eltöltött szünetet is tanácsos beiktatni.

Fotó: unplash.com

• Ajánlott a hallásvédelmi eszközök használata is. Ezek széles választékban kaphatók: a szilikon fülpárna/füldugó, habanyag hallásvédő, lágyhab-füldugó, formálható viasz vagy szűrős füldugó mind alkalmas rá. Ahhoz, hogy hatékonyak legyenek, megfelelően kell a fülbe helyezni őket a magas zajszintnek való kitettség előtt, és utána csak a hangos zene megszűntekor szabad eltávolítani – ha már „biztonságban” vagyunk…

• Amennyiben gyermekeink is részt vesznek egy hangos zenei eseményen, fokozottan legyünk elővigyázatosak. Fejhallgatót vagy fülhallgatót feltétlenül helyezzünk rájuk, még ha ellenkeznek is. Ha pedig netán mi is zenélünk valamilyen elektromos hangszeren, használjunk zenészeknek való, speciális, cserélhető, szűrős fülvédőt, amelynél a csillapítás mértéke szabályozható.

Figyelmeztető jelek

Fülzúgás, -fütyülés, -sípolás, -csengés, halláscsökkenés, hiper-zajérzékenység, fájdalom…

Egyes felmérések szerint a fiatal (15–30 év közötti) korosztály több mint háromnegyede tapasztalt már auditív rendellenességeket. A védekezés jelentőségét mutatja az is, hogy a hallássérülés vagy a túl hosszú ideig tartó zajnak való kitettség fáradtságot, ingerlékenységet, koncentrációs zavarokat is okozhat.

Szerencsére a hallászavarok többsége a legtöbbször átmeneti. De addig, amíg kockáztatunk, és nem védjük a fülünket, „hallási tőkénk” fogy, és fennáll a veszélye a tartós hallászavarnak vagy a korai halláscsökkenésnek. Ha pedig a tünetek az ominózus koncertet vagy fesztivált, egyéb hangos rendezvényt követő csendes éjszaka után (8-10 óra múlva) is fennállnak, feltétlenül konzultáljunk szakorvossal.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg!