Újabb patikahálózat függeszti fel a Zantac árusítását

0
318

Felfüggeszti a Zantac nevű, gyomorégés elleni gyógyszer árusítását a rákkeltő hatása miatt az utolsó amerikai gyógyszertári hálózat, a CVS is.

A CVS vasárnap közleményében arról tájékoztatott, hogy a gyógyszert nem vonják ki a forgalomból, csupán „elővigyázatosságból” felfüggesztik a forgalmazását. Korábban a Rite Aid, a Walgreens és a Walmart is ilyen a döntést hozott.         

A GlaxoSmithKline által gyártott gyógyszert Kanadában és Franciaországban már betiltották, és Magyarországon sincs már forgalomban. Banglades vasárnap jelentette be, hogy átmeneti időre betiltja a Zantac importját. A gyógyszergyár közölte: a Zantac generikus változatának gyártását beszüntette, és a Hongkongban, valamint Indiában gyártott gyógyszereket visszavonta.         

A Sandoz szintén vasárnap jelentette be, hogy több, ranitidin tartalmú gyógyszer kivonása „folyamatban van, vagy várható” az Egyesült Államok és Kanada mellett a többi között Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Finnországban, Horvátországban. Magyarországon, Németországban, Portugáliában, vagy Svájcban.         

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) és az Európai Unió gyógyszerügynöksége (EMA) szeptember óta folytat vizsgálatot a gyógyszer káros hatásai miatt. Az FDA szeptember közepén publikálta jelentését, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a Zantac egyik hatóanyaga, a ranitidin, nagy valószínűséggel rákkeltő. Ezt állatkísérletek támasztják alá.

A ranitidint tartalmazó készítményeket gyomorégés, jóindulatú gyomorfekély, illetve nyombélfekély kezelésére alkalmazzák.        

Az egészségügyi szakemberek azt hangoztatják, hogy a Zantecet szedő páciensek egészsége ugyan nincs közvetlen veszélyben, de azt tanácsolják nekik, hogy keressék fel orvosukat és írassanak fel másik gyógyszert.