Természetes gyógymódok napégés ellen

0
723
Fotó: gettyimages.com

Amikor hosszabb ideig újra kimehetünk a szabad levegőre, a szokatlan, erős napsütés hatására bőrünk könnyen leég. Főként ügyelnünk kell a váll, a kar, a hát, a dekoltázs bőrére. Ha még nem jutottunk odáig, hogy megvegyük a szükséges bőrvédő készítményt, íme néhány természetes gyógymód, mely gyors enyhülést hozhat a leégett bőrnek.

Minthogy mindannyian örülünk, hogy végre kijuthatunk a szabad levegőre, nem feltétlenül figyelünk bőrünk védelmére, ha napsugárzás éri. Amikor is könnyen bekövetkezhet a napégés, amely a bőr gyulladásos károsodása. Okozói a nap UV-B sugarai, amelyek megtámadják a bőr felhám rétegét (epdermisz). Ez a bőrégés különböző fokú lehet, és aszerint kell gyógymódot találni rá.

Hogyan ismerjük fel, milyen fokban égtünk le?

Ha egyszerű bőrpír és enyhe fájdalom/égő-viszkető érzés jelentkezik a bőr felhámrétegén érintett területeken, továbbá a bőr húzódik, feszül, első fokú napégésről van szó. Azzal, hogy elkerüljük az újabb napsugárzást, és rehidratáljuk a bőrt (visszaállítjuk annak víztartalmát), enyhíthetjük a fájdalmat. 

Amennyiben a kipirosodott bőrön kis hólyagocskák jelennek meg (melyeket nem szabad kiszúrni, mert elfertőződhetnek), vagy apró kiütések mutatkoznak, erősebb fájdalom kíséretében, másodfokú napégést szenvedtünk el. Ilyenkor hideg vízzel hűtsük az égett bőrt, de hidratáló, gyógynövény tartalmú krém vagy hűsítő, nyugtató zselék használata is ajánlott. Amellett szedjünk fájdalomcsillapító paracetamol vagy ibuprofen tatalmú gyógyszert. Amikor azonban a hólyagocskák terjedni kezdenek, vagy a bőrpír nem múlik, esetleg láz jelentkezik, forduljunk orvoshoz.

Esszenciális olajokkal a napégés enyhítésére   

– Levendula az égő érzés enyhítésére, bőrnyugtatásra, a fájdalom és a gyulladás csillapítására napégés után

Fotó: pixabay.com

Keverjünk össze 6 csepp esszenciális levendula-olajat és egy kávéskanálnyi árnika vagy körömviág olajos macerátumot. Alkalmazzuk naponta 2-3-szor a leégett bőrön. Kiegészítésképpen a nap folyamán használhatunk még az olajból vízgőz-desztillációval nyert hidrolátumokat, tisztán vagy keverve. Ezek lehetnek: valódi levendula (lavande fine), kamilla (matricaria chamomilla),  varázsmogyoró (hamamelis), bourbon geránium (geranium rosat), olasz bársonyvirág (hélichryse)…

A gyors megoldás: miután hideg vízzel egy ideig hűtöttük a leégett bőrfelületet, tegyünk rá (az égett terület kiterjedésétől függően) 1-6 csepp közönséges levendula esszenciális olajat (Lavandula officinalis) tisztán, vagy növényi olajban feloldva. A fájdalom mértékétől függően alkalmazzuk az érintett bőrön minden 20. percben, max. 5-ször egymás után.

– Teafa a hegesedés elősegítésére

Vegyünk elő egy 10 ml-es flakont, melyben keverjünk össze 1 ml levendula esszenciális olajat 1 ml szumátrai benzoé és 1 ml teafa esszenciális olajjal, majd egészítsük ki a keveréket orbáncfű növényi olajjal. Tegyünk 3-4 cseppet az erősen leégett bőrre, naponta  2-szer, hegesedésig.

A gyógyhatású aloe vera

Bőrnyugtató és fájdalomcsillapító hatású, hidratálja és regenerálja a bőrt, enyhíti a bőrpírt. Ha készen kapható aloe vera gélt használunk, tegyünk belőle egy diónyit a leégett bőrrészre, és lágyan masszírozzuk be. Amennyiben otthon tartunk cserepes aloe vera növényt, hasítsuk ketté egyik levelét, majd nyerjük ki belőle az  átlátszó, gélszerű levét, és hasonlóképpen ápoljuk vele a kritikus bőrterületet.

Hatékony homeopátiás szerek leégett bőrre

Ödéma esetén, és ha a fájdalmat jól érezhetően enyhíti a hideg: Apis Mellifica (Apis) 9CH, 5 golyócska, minden 10-15 percben, a javulás függvényében ismételve.
Ha a bőr száraz, fáj, kipirosodott és meleg tapintású: Belladonna 9CH, 5 golyócska minden órában. Ahogy a fájdalom csillapodik, ritkítsuk a szedését.
– Amennyiben a bőrt  kis hólyagocskák borítják, melyek erősen viszketnek: Urtica Urens 5CH, 5 golyócska 3-szor naponta. ameddig javulás áll be
Ha a leégett bőrön nagyobb hólyagok találhatók: Cantharis 5CH, 5 golyócska, naponta 3-szor, szintén javulásig.

Forrás: Galenus