Változatos folyadékpótlás nyári melegben

Az elmúlt hetek extrém hőmérséklet-ingadozásai miatt szervezetünk nehezebben áll át a kánikulában szükséges magasabb folyadékbevitelre, ezért tudatosan növelnünk kell a naponta bevitt folyadékmennyiséget – figyelmeztet a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége. A folyadék hiánya fáradékonyságot, a koncentrációs képesség csökkenését okozhatja, de felerősítheti a cukorbetegség, az asztma, az allergia, a vérnyomás-ingadozás tüneteit is. Kutatások szerint a változatos italválasztás, mely a víz, ásványvíz mellett például üdítőitalokat, gyümölcsleveket is tartalmaz, jelentősen növelheti a folyadékbevitelt.

Nyáron a hőmérséklet emelkedésével nő a kiszáradás kockázata, így fokozott odafigyelést igényel, hogy szervezetünk vízháztartását egyensúlyban tartsuk.

A folyadék hiánya fejfájást, fáradékonyságot, a koncentrációs képesség csökkenését okozhatja, de hosszabb távon hozzájárulhat a vesekőképződéshez, felerősítheti a cukorbetegség, az asztma, az allergia, a vérnyomás-ingadozás tüneteit is. Ezért is különösen fontos a nyári folyadékpótlás. Az elmúlt hetek szélsőséges hőmérséklet-ingadozásai miatt szervezetünk ráadásul nehezebben alkalmazkodik a mostani kánikulához, és a szükségesnél jóval lassabban áll át a javasolt magasabb folyadék-bevitelre. A Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége ezért javasolja, hogy mindenki igyekezzen tudatosan is fedezni folyadékszükségletét.

 

Ital típusok

Víztartalmuk

Víz, tea, üdítőitalok, sportitalok, limonádé

90-100 % között

Tej, gyümölcslevek

85-90 % között

 

Mennyit igyunk egy nap?

Egy egészséges felnőtt napi folyadékszükséglete mérsékelt időjárási viszonyok között is eléri a 2-2,5 litert. E mennyiség egy része az étkezéssel is pótolható, ám így is legalább 1,5-1,8 liter folyadék elfogyasztására van szükségünk, még akkor is, ha semmilyen különösebb fizikai erőfeszítést nem végzünk. Ez a mennyiség kánikula idején pedig jelentősen, akár 50 százalékkal is megnőhet.

Kívánatos a változatos folyadékbevitel

A nyári melegben szükséges folyadékot érdemes változatos formában juttatni a szervezetbe. Spanyol kutatók tanulmánya igazolta, hogy azok a sportolók, akik futás közben nemcsak vizet kaptak inni, hanem több más frissítőt is, átlagosan kétszer annyi folyadékot fogyasztottak. Nagy mértékben elősegítheti tehát a folyadékbevitelt, ha minél többféle alkoholmentes italt fogyasztunk.

Uniomedia