Vigyázat, gyógyszerkölcsönhatás!

0
1028

Emberek százai halnak meg évente a gyógyszerezés nem kívánt következményei miatt. Igaz ugyan, hogy nincs pontos adat a gyógyszer-gyógyszer interakciókról (kölcsönhatásokról), ám egyvalamiben a szakemberek egyetértenek: egyetlen gyógyszerkölcsönhatás okozta haláleset is túl sok.

Emberek százai halnak meg évente a gyógyszerezés nem kívánt következményei miatt. Igaz ugyan, hogy nincs pontos adat a gyógyszer-gyógyszer interakciókról (kölcsönhatásokról), ám egyvalamiben a szakemberek egyetértenek: egyetlen gyógyszerkölcsönhatás okozta haláleset is túl sok.

Mi lehet a gyógyszerkölcsönhatás oka?

Az effajta tragédiák hátterében elsősorban a testnek bizonyos hatóanyagra adott nem várt reakciója áll, vagy ha a beteg egyidejűleg két vagy több olyan gyógyszert szed, melyek felerősítik egymás hatását, avagy ellenkezőleg: semlegesítik egymást.

Ez utóbbi általában idősebb páciensek esetében fordul elő gyakorta, ők szednek ugyanis rendszerint többfajta készítményt egyszerre.

Ebben legtöbbször a gyulladásgátló fájdalomcsillapítók, a nem szteroid (reuma elleni) készítmények, a vérnyomáscsökkentők és a kortizonszármazékok az érintettek.

Egyes – a laikusok számára – ártalmatlannak tűnő, bevett szokás szerint szedett fájdalomcsillapítók, mint az acetilszalicilsav (aszpirin) vagy a diclofenac is válhatnak akár életveszélyessé is. A vérlemezkék összekapcsolódásának gátlása révén fokozzák a vérzéshajlamot, mert hátrányosan befolyásolhatják egyes véralvadásgátló szerek hatását. Az is előfordulhat, hogy a vérnyomáscsökkentő terápiát is veszélyeztetik.

Még egy kiragadott példa: egyes ártalmatlan gyomorégés elleni készítmények a bizonyos antibiotikumok hatását blokkolják.

Ha alaposabban beleássuk magunkat, kiderül, a lefolyt interakciókról szóló jelentések mintegy hetven százalékáért úgy húsz gyógyszerkölcsönhatás a felelős – mondja az augsburgi dr. Jens Schneider gyógyszerész, aki számos gyógyszerszedés-megfigyelési vizsgálatot koordinált. Ez alapján derült fény több gyógyszerkölcsönhatás kialakulására.

Kérdezze meg gyógyszerészét!

A gyógyszerész hangsúlyozta: a legtöbb problémát el lehet kerülni, ha a betegek betartják az előírásokat. Sőt tájékoztatják a gyógyszerészt a huzamosan szedett gyógyszereikről, így a szakember felvilágosítást tud adni a várható mellékhatásokról.

Amennyiben egy páciens egy időben több különböző gyógyszert szed, azok közömbösíthetik avagy felerősíthetik egymás hatását, megrövidíthetik vagy meghosszabbíthatják a készítmény hatóidejét. Így például néhány hatóanyag meggyorsíthatja más gyógyszerek enzimatikus lebomlását a májban, ami viszont oda vezethet, hogy utóbbi gyógyszerek hatékonysága csökken. Jóllehet, hogy effajta problémák léteznek, az nem újdonság a szakemberek számára. A jelenség pontos körülményeiről és fellépésének gyakoriságáról azonban igen kevés értékelhető adat áll rendelkezésre.

 

Galenus