10 tanács, a nyári sportoláshoz!

0
903

A nyári szabadság az aktív pihenés időszaka. De kell a testedzés a nyári kánikula idejére eső maradék munkanapokon is! Július, augusztus hónapokban is sportoljunk, élvezzük a testedzéses szórakozást, akár az úszást kint a természetben vagy a strandon, akár a kirándulást a hegyekben, árnyékos utakon, vagy esténként a táncolást.

Lehet az egész évben már megszokott sportolást – futás, Nordic Walking, aerobik, kerékpározás, valamelyik labdajáték stb. – is folytatni a kánikulai hőségben kora reggel, esetleg késő este. Kezdhetünk a nyaralás helyszínén gyaloglással reggeli előtt: a legjobb városnéző körutak válhatnak a gyalogos félórákból.

 

Egy pár fut a tengerparton.

 

Pár tanács a kánikulai napok testedzésben gazdagabb életmódjához, akár nyaraláskor vagy munkavégzéskor:

 1. A legjobb kora reggel, reggeli előtt sportolni. Esetleg késő este, bár ekkor érdemesebb a kiegészítő szabadidős sportokat – tánc, séta a társsal – választani.
 2. Olyan sportot válasszunk, amelyet szívesen űzünk. Ez lehet valamely labdajáték, vagy bármelyik vizes sport. Lehet állóképességi, ciklikus sport, mint például a gyaloglás, a futás, a Nordic Walking, a kerékpározás, a kirándulás, az úszás, az evezés, ahol egyéni felkészültségnek megfelelő tempóban sportolhatunk. Ha szerencsénk van, még a szabadidős sportoknál talán még szél is segít.
 3. A legfontosabb nyáron a folyadékpótlás, legalább napi 1,5, 2 liter folyadékot fogyasszunk. Ha sportolunk, még a 3 liternél is több elfogyhat a kánikulában! Ez is egyéni, mint sok minden. A munkaasztalra érdemes kitenni a literes frissítőt reggel és délután újratölteni. Az egy óránál hosszabb sportedzés alatt is szükséges frissíteni. Az elvesztett folyadék pótlására, a szomjúság oltására az egyik jó lehetőség a csapból folyó ivóvíz.
 4. A legjobb, ha a napi több liter ital változatos összetételű: jó minőségű ivóvíz; ásványvíz; gyümölcstea; világosra főzött, citromos zöld és fekete tea; frissen préselt gyümölcslé; kereskedelemben vásárolt 100 százalékos rostos gyümölcslevek.
 5. A sportolás után közvetlenül fogyasztott frissítő legyen langyos, testhőmérsékletű, azaz 36 fokos. Ha így teszünk, hamar jelez a szervezetünk, hogy a folyadék-központunkba megérkezett az ital! Így nem vedelünk több liter hideg üdítőt vagy sört például egy-egy sportverseny után. Alkoholos „frissítőt” mértékkel, és csak este igyunk.
 6. A sportöltözet legyen szellős, kényelmes és modern alapanyagú. Ne legyen testre feszülős, sehol ne szorítson.
 7. Nyáron – az izzadás miatt – minden sportolás után legalább öblítsük ki, akár csak hideg vízben is a sportruhát, és szárítsuk a szabadban. Zoknit, alsófehérneműt nem viselünk egymásután több edzésen mosatlanul.
 8. Mezítláb csak ott sportoljunk, ahol biztosan nem lépünk üvegszilánkba vagy valami más vágó- és szúróeszközbe. A gondozott labdarúgópálya füves területe megfelelő lehet. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen a fűben darázs vagy méhecske. Ha mezítláb sportolunk, több kis segédizom is dolgozik, mint a jó sportcipőben.
 9. Kánikulai, fülledt hőségben kis segítség a csuklóra kötött vizes kendő, a bevizezett vászonsapka a fejen, a pucér felsőtest (sajnos csak férfiaknak), a tarkó folyamatos nedvesítése, a „gyakran, de kevesebbet” folyadékpótlás negyedóránként.

Próbáljunk meg heti 3 x 1 órát sportosan mozogni, játékosan szórakozni. Ehhez talál segítséget a Médiaunió honlapján: www.sportolnijo.hu, s őszre már fizikailag és szellemileg is jobb lesz a teljesítménye, alkalmazkodó képesebb lesz, jobb lesz az önértékelése és nagyobb az önbizalma, küzdőképesebb is lesz többek között.

Általános tanácsok sportolni kezdőknek nyáron:

 • Sosem késő elkezdeni!
 • Minden kezdet nehéz, ez sem lesz könnyű!
 • Az egyéni célkitűzés hasznos, könnyíti a teljesítést.
 • Társaságban kellemesebb sportolni és izzadni is!
 • Sportolás után a folyadék pótlása elhagyhatatlan, mint a zuhanyozás.
 • A legtöbb sportág legfontosabb kelléke a jó sportcipő.
 • Minden sportedzés bemelegítéssel kezdődik és levezetéssel ér véget.
 • A fokozatos kezdésnél a kis izomláz jó jel, a kimerültség nem!
 • Az edzést főétkezés után minimum két órával szabad elkezdeni. Nyáron ezt ne tegyük 11.00-15.00 óra között, a tűző napon!
 • Kánikulában öltözködjön szellősen és lazán.
 • A harminc éven felüliek kezdjék a sportos életmódot orvosi vizsgálattal, még akkor is, ha egészségesnek érzik magukat!
 • Lázasan, betegen tilos a sportolás!
 • Nem szenvedni, hanem sportolni érdemes!

Monspart Sarolta, Országos Egészségfejlesztési Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály