Kegyetlen versenyfutás az idővel. Ha hozzátartozója, vagy ismerőse furcsán mosolyog, nem tudja felemelni egyik karját vízszintesig, vagy arra sem képes, hogy megismételjen egy egyszerű mondatot, akkor azonnal értesíteni kell a mentőszolgálatot.

fizetett hirdetés

 

A “Stroke – Ne késlekedj” kampány keretében évek óta töretlenül tart a lakosság tájékoztatása, a társadalmi célú kezdeményezés idén is folytatódik.

 

Egyre fiatalabb korosztályt érint a stroke

 

A stroke nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is a leggyakoribb halálokok közé tartozik. Hazánkban évente 40-50 ezren kapnak szélütést, és 13 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Akiknek sikerül a betegséget túlélni, azokra is komoly veszély leselkedik, hiszen közel 24 százalékuk még az első évben, további 5 százalék a második esztendőben életét veszíti. A stroke nemcsak az idősek betegsége, hiszen egyre fiatalabb korosztályt érint.

 

 

Becsült adatok szerint 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában

 

A szélütés hatással van az emberek további életvitelére. A túlélők közel fele szenved féloldali bénulásban, közel egynegyedük járásképtelen, ráadásul valamilyen mértékű kognitív hanyatlás az esetek több mint 60%-ában jelentkezik. Emellett a depresszió (32%), valamint a beszédzavar (12-18%) is az esetek nagy százalékában jelent komoly problémát.

Tekintettel a súlyos következményekre, és a stroke folyamatos térhódítására, a Társaság továbbra is fontosnak tartja, hogy a „Stroke – Ne késlekedj” kampány keretén belül felhívja a figyelmet a szélütés tüneteire.


Prof. Dr. Bereczki Dániel, a Társaság elnökének véleménye szerint a következők mind-mind olyan jelek, amelyek a betegség gyanúját vetik fel, és amelyek észlelésekor azonnal mentőt kell hívni!

  • hirtelen kialakuló beszédzavar
  • féloldali végtaggyengeség
  • zsibbadt arcfél
  • egyensúlyvesztés
  • kettőslátás

 

Stroke - Ne késlekedj kampány plakátja. A stroke jelei arc egyik felének hanyaltása, egyik kar lehanyatlaik, összefolyó szavak, nem talál kifejezéseket, helytelenük ismétel.

 

A Társaságot továbbra is segíti az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), de ebben az évben a Madách Színház és több vidéki színház is segítő kezet nyújt a figyelemfelhívásban. Az ország neves színészei nem csak sajtótájékoztatók alkalmával hangsúlyozzák az azonnali mentőhívás, illetve megelőzés fontosságát, hanem a szűrővizsgálatokon való részvétel által maguk is tesznek a betegség prevenciója érdekében.

A „Stroke – Ne késlekedj” kampányról, magáról a betegségről, valamint az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról további információt kaphat, ha ellátogat a www.szelutes.hu weboldalra, vagy a www.facebook.com/nekeslekedj közösségi oldalra.

Diamond Agency