A psoriasis (pikkelysömör) kezelésére szolgáló – a biológiai terápiák csoportjába tartozó – készítmény nyerte el az „Év gyógyszere” rangos tudományos elismerést.

A pikkelysömör sajnos ez idáig még nem gyógyítható betegség. Az életminőségben is komoly romlást okoz, sőt a betegek élethossza is csökken.

A pikkelysömör az életminőséget is rombolja

A pikkelysömörös betegek a napjainkban egyre gyakrabban használt életminőség-mutatók tekintetében is hátrányt szenvednek. Több tanulmány alapján elmondható, hogy e betegséggel élők olyan rossznak ítélik az életminőségüket, mint a náluk élettanilag súlyosabb kórban (rákban, szívbetegségben, légzőszervi betegségekben) szenvedők. A sokszor nagyon „látványos” bőrtünetek komoly pszichoszociális problémákat is okozhatnak. Ezek súlyosságára utal, hogy a pikkelysömörös betegek kb. 25%-ánál jelentkezik depresszió és szorongás, a betegek 5%-át foglalkoztatja aktívan az öngyilkosság gondolata. A betegség kihathat a társas és családi kapcsolatokra is. A betegek 40%-a a szexuális életben is nehézségekkel küzd. A negatív fizikai és érzelmi hatások befolyással lehetnek a betegek teljesítőképességére, munkavégzésére és karrierlehetőségeire is, a felmérések szerint a betegek egynegyede veszíti el állását betegsége miatt.

Mellékhatások

A helyi, bőrgyógyászati kezelések a betegség enyhe formájában hatékonyak, a következő lépcső a szájon át szedett készítmények, kiegészítve a lokális kezelésekkel.

A betegek sokszor elégedetlenek a jelenleg rendelkezésre álló terápiás gyakorlattal, emiatt az együttműködési készségük nem mindig optimális. A kutatások szerint csupán kb. 25%-uk elégedett teljes mértékben a korábban alkalmazott kezelés sikerével. Feltehetően ez áll annak hátterében, hogy a betegek mintegy fele nem tartja be maradéktalanul a terápiás előírásokat. A páciensek tartanak a káros mellékhatások bekövetkeztétől. Sajnos gyakran hiányzik az érdemi orvos-beteg kommunikáció, így a betegek nem rendelkeznek elegendő információval helyzetükről, lehetőségeikről és komoly igényük van a hatékony, biztonságos és a gyakorlatban könnyebben kivitelezhető terápiákra.

Biológiai terápiák a psoriasis kezelésére

Az utóbbi években a bőrgyógyászati alapkutatások rohamos fejlődése következtében sikerült azonosítani számos, a betegség kialakulására hajlamosító örökletes tényezőt, a kóros immunológiai folyamat jobb megismerése pedig lehetővé tette a korábbiaknál hatásosabb, célzott kezelések bevezetését. A psoriasis kezelésében az úgynevezett „biológiai terápiák” komoly áttörést hoztak. Ezen kezelések lényege, hogy célzottan gátolják a betegség kialakulásáért felelős, a szervezetben termelődő biológiai anyagokat.

A biológiai terápiák csoportjába tartozó „Év gyógyszere” készítmény áttörést jelent a közepes fokú vagy súlyos plakkos pikkelysömörben szenvedő betegek kezelésében. A pikkelysömör kezelésére alkalmazott más biológiai terápiákhoz hasonlóan a gyógyszer azoknál a betegeknél javallott, akik más szisztémás terápiákra nem reagáltak, vagy akiknél azok ellenjavalltak, vagy akik azokat nem tolerálják.

Az eddigi szerekkel ellentétben a sokkal ritkább alkalmazás igen kedvező a betegek számára.
Ez a tény jelentősen javíthatja a betegek kezeléssel való együttműködési hajlandóságát.
A biológiai hatóanyagokkal végzett terápiák hatásos kezelési módot jelenthetnek olyan betegek számára is, akik a korábbi, hagyományos kezeléssel nem voltak tünetmentesíthetők.

 

További információért forduljon orvosához, gyógyszerészéhez.

Janssen-Cilag