Az időjárás csak egy, de fontos tényező testi-lelki egészségünk alakulásában. Más a hidegfront, és más a hideg idő hatása életműködésünkre.

A hidegfront egészségügyi hatásaiA hidegfront betörésekor az arra érzékeny embereknél a fő belső tünet a görcs hirtelen fokozódása. Attól függően, hogy kinél-kinél hol van a legkisebb ellenállású hely, fokozott fájdalmak jelentkezhetnek. Egy érgörcsnél fejfájás, epeproblémáknál epehólyaggörcs, emésztési gondoknál a gyomor görcse, megerőltető munkánál a végtagizmok görcse fordulhat elő. Jó görcsoldók a kalcium és magnézium vegyületek, valamint a köménymag- és borsmentatea.

Eufóriát és a szülések beindulását is okozhatja

A legtöbb embernél a hangulat jó irányba változik, mondhatni, a hidegfront euforizálólag hat. Ügyelni kell a vízháztartásra, több folyadékot ajánlatos fogyasztani. Az autóvezetők a kezdeti jó hangulat után viszont álmosabbak lehetnek. A vegetatív idegrendszer tónusa megváltozásával előfordulhat, hogy a szülések hamarabb elindulnak, a méhizomzat szaporodó és erősödő összehúzódásai miatt.

Kevesebb nyugtató és több zsírlerakódás

A nyugtató gyógyszerekből – a kezelőorvossal megbeszélve – kevesebbet szedhetünk. A kávéfogyasztók ilyenkor egy duplával többet is ihatnak. A fogyókúrázók viszont ügyeljenek ilyenkor, mert több zsír rakódhat le a szervezetbe.

Hidegfront után nemcsak fájdalomfokozódás van, hanem a fájdalom csökkenése is előfordul; legfontosabbak a hurutos, gyulladásos eredetű fájdalmaink csökkenése, mint például az idült légúti hurutoknál, az idült izületi gyulladásnál stb.

 

És még egy fontos dolog: legyünk tekintettel a másik ember eltérő frontérzékenységére is!

 

Dr. Zimmermann István