A hiperaktivitás és a belső fül zavarai összefüggenek?

0
886
Fotó: gettyimages.com

A belső fül problémái hiperaktivitáshoz vezethetnek – mutatta ki egy amerikai tanulmány.

Egereken végzett kísérletek arra utalnak, a belső fül problémái elváltozásokat okoznak az agyban, ami hiperaktivitáshoz vezethet – idézi a BBC hírszolgálata a Science című tudományos lapban megjelent amerikai tanulmányt. A kutatók szerint a felfedezésből kiindulva a viselkedési zavarok új gyógymódjai dolgozhatók ki.

Viselkedési zavarok agyi eredettel

A tudósok feltételezik, hogy a figyelemhiányos, hiperaktív zavar (ADHD) és más viselkedési problémák agyi eredetűek. Azonban megfigyelték, hogy belsőfül-rendellenességgel diagnosztizált gyerekek és tizenévesek, különösen azok, akiknél az elváltozás kihat a hallásra és az egyensúlyra is, gyakran viselkedési zavarokat is mutatnak. Ok-okozati összefüggést azonban nem találtak.

Az egereknél működik

A New York-i Yeshiva Egyetem Albert Einstein Orvosi Kara kutatócsoportjának feltűnt, hogy a laboratórium egyes egerei különösen aktívak, lankadatlanul kergetik a farkukat. Felfedezték, hogy teljesen süketek, és a belső fülük is rendellenességet mutat, emiatt egyensúlyzavaraik is voltak.

A tudósok mutációt fedeztek fel a hiperaktív egerek Slc12a2 nevű génjén, amely az emberben is megtalálható. Amikor egészséges egereknél a gén működését blokkolták, a rágcsálók egyre aktívabbak lettek. Ezután a kutatók megvizsgálták azt az agyi területet, amely a mozdulatok irányításáért felelős. Itt két fehérje (a pERK és a pCREB) normálisnál magasabb szintjét mérték.

A hibás génnel élő egerek haloperidol injekciót kaptak, amellyel a kényszeres mozgást, az úgynevezett tikket kezelik. Azt tapasztalták, hogy ez csökkenti az említett fehérjék szintjét, és csillapodott az egerek túlzott aktivitása is.

A kutatók szerint ugyanezt a módszert emberekre is ki lehet dolgozni, és olyan gyógyszert lehet kifejleszteni, amely segítene a belsőfül-gondokkal küzdő, hiperaktív gyerekek kezelésében.