A húgyutak egészségéért: közönséges aranyvessző

0
1500
Fotó: gettyimages.com

A közönséges aranyvessző (Solidago virgaurea) a fészekvirágzatúak családjába tartozó évelő, lágyszárú növény. Vadon erdőszéleken, domboldalakon, gyepeken gyakran előfordul. Aranysárga bugás virágzata júliustól októberig virágzik. A dísznövényként igen elterjedt észak-amerikai eredetű aranyvesszőfajok gyomnövények, mivel fokozatosan kiszorítják az őshonos, közönséges aranyvessző populációkat.

Az aranyvessző a középkor óta ismert gyógynövény, először az XIII. században írták le gyógyító, betegség megelőző hatásait. A virágos hajtást sebgyógyító, gyulladáscsökkentő szerként, megfázás kezelésére és különböző eredetű veseproblémák esetén (vesehomok, vesekő, hólyag- és vesemedence-gyulladás) alkalmazták Európa-szerte.

A közönséges aranyvessző jelentős mennyiségű, különböző szerkezetű másodlagos anyagcserterméket állít elő, és tartalmaz. Jellemző tartalomanyagai a flavonoidok, fenolos anyagok, antocianidinek, cserzőanyagok és terpenoidok. Enyhe illatát a monoterpénekben gazdag illóolajtartalma adja.

Népi gyógyászati alkalmazását számos vizsgálat bizonyítja. Az aranyvessző-kivonat vizelethajtó, gyulladásgátló és simaizom görcsoldó hatását állatkísérletek támasztják alá. Szájon át alkalmazva csökkentette a bőrgyulladást és mérsékelte az ödémát. A növény antioxidáns és fájdalomcsillapító hatását laboratóriumi tesztek igazolják. Ígéretes tumorellenes és immunmoduláns hatásokkal rendelkezik a növény virgaurea szaponin E nevű tartalomanyaga.

A népi gyógyászatban is ismert simaizom-görcsoldó hatás kialakulásában elsősorban a flavonoidok játszanak szerepet. Számos mérés igazolta a növény antibakteriális hatását húgyúti patogének ellen. A növény földfeletti hajtásából készült kivonat vizelethajtó hatását állatkísérletek és klinikai vizsgálatok is alátámasztják. Nyílt klinikai vizsgálatok során a kivonat alsó húgyutakra gyakorolt hatását egészséges, illetve húgyúti betegségben szenvedő személyeken is vizsgálták. A kivonat már rövid alkalmazást követően is jelentős vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezett, továbbá jelentősen csökkentette a hiperaktív hólyag szindróma tüneteit. A kivonat vizelethajtó hatását az aranyvessző több hatóanyaga együttesen alakítja ki.

Fotó: pixabay.com

Az aranyvessző-kivonatot tartalmazó készítmények biztonságosan alkalmazhatók alsó húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésére. A vizsgálatok során a növény kivonata jól tolerálható volt. Mellékhatásként túlérzékenységről és enyhe gyomor-bélrendszeri panaszokról számoltak be.

A kivonat alkalmazása vesekő- és vesehomok esetén csak szakorvosi javaslatra, az orvos utasításainak megfelelően ajánlott. Az aranyvessző-készítmények fogyasztása során fokozottan ügyelni kell a megfelelő mennyiségű (napi min. 2 liter) folyadék bevitelére. A megfelelő klinikai vizsgálatok hiányában a növényből előállított készítmények nem javasolhatók 12 éves kor alatt, terhesség, illetve szoptatás idején. Az aranyvesszőt tartalmazó készítmények fogyasztása nem ajánlott szív- és veseeredetű ödéma esetén.

Tóth Barbara
Tudományos segédmunkatárs
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

Forrás és teljes cikk: Gyógynövénylap.hu