Egy európai felmérés az iszkémiás stroke elleni védelmet a pitvarfibrillációban szenvedő betegek kezelésének prioritásaként hangsúlyozza.

  • Az orvosok több mint kétharmada jelenti ki, hogy az iszkémiás stroke prevenciója a pitvarfibrillációban (PF) szenvedő betegek legfőbb kezelési célja.
  • Az orvosok hangsúlyozzák, hogy alapvetően szükséges az iszkémiás stroke-ok valódi incidenciájának széleskörű ismerete.
  • A pitvarfibrilláló betegek által elszenvedett összes stroke 92%-a iszkémiás stroke, amely az iszkémiás stroke megelőzését a kezelés alapvető prioritásává teszi.

Az iszkémiás stroke a pitvarfibrilláló betegek által elszenvedett leggyakoribb típusú stroke

Egy 1000 orvos megkérdezésével végzett páneurópai felmérés eredményei azt mutatták, hogy az orvosok több mint kétharmada számára az iszkémiás stroke megelőzése a pitvarfibrillációban (PF) szenvedő betegek kezelésének a legfőbb célja. Az iszkémiás stroke a pitvarfibrilláló betegek által elszenvedett leggyakoribb típusú stroke, és emiatt az orvosok szerte Európában hangsúlyozták, hogy alapvetően szükséges az iszkémiás stroke-ok valódi incidenciájának és hatásainak széleskörű ismerete ebben a betegpopulációban.

Minden évben akár 3 millió pitvarfibrilláló beteg szenved el stroke-ot

A pitvarfibrilláló betegek által elszenvedett stroke-ok 92%-a iszkémiás eredetű. Ezek akkor alakulnak ki, ha az agyat vérrel ellátó egyik ér elzáródik, pl. egy vérrög által. Az agyi véráramlás ezen csökkenése vagy teljes akadályozottsága súlyos és jelentős terhet okozó fizikai károsodást, bénulást vagy akár halált is okozhat. A pitvarfibrilláció a leggyakoribb tartósan fennálló szívritmuszavar, amely az összpopuláció körülbelül 2%-át érinti. A betegség a stroke 5-ször nagyobb kockázatát eredményezi.

Legfontosabb: a prevenció

“Minden orvosnak, aki pitvarfibrillációban szenvedő betegek kezelésével foglalkozik, fel kell ismernie az iszkémiás stroke kockázatát ezen betegeknél.” – nyilatkozta professzor Hans-Christoph Diener, az idegtudományok professzora és az Essen-i Egyetem Neurológiai osztályának igazgatója (Németország). – “Manapság nagyszerű és új lehetőségek állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy számos ilyen romboló eseményt megelőzzünk. Kezelőorvosként a mi felelősségünk, hogy szűrés, a diagnózis felállítása és kockázatbecslés révén azonosítsuk a stroke prevencióját igénylő betegeket, majd a legjobb tudásunk szerinti védelmet nyújtsunk a részükre az iszkémiás stroke vagy az intracranialis vérzés lehetséges következményei ellen.”

A felmérés tanulságai

Hét európai ország kardiológusait és háziorvosait kérdezték meg az online felmérés segítségével, hogy megismerjék a PF kezelésének prioritásaival kapcsolatos álláspontjukat. A felmérésben a felírási szokásokat befolyásoló tényezőket tárták fel, pl. a stroke prevenció fontossága PF-ban, a kezelési tapasztalat és -kényelem szükségességének összehasonlítása, valamint hogy az orvos mennyire van tisztában az iszkémiás stroke incidenciájával. A leglényegesebb eredmények az alábbiakat mutatták:

  • Az orvosok 67%-a jelenti ki azt, hogy az iszkémiás stroke prevenciója a PF-ban szenvedő betegek kezelésének a legfontosabb célja.
  • Az orvosok 84%-a hangsúlyozza, hogy alapvetően szükséges az iszkémiás stroke-ok PF-ban szenvedő betegekre gyakorolt hatásának széleskörű ismerete, azt is megállapítva, hogy a valódi incidenciát valószínűleg alábecsülik.
  • Amikor a receptfelírással kapcsolatos döntést befolyásoló fontos tényezőkről kérdezték őket, az orvosok 56%-a válaszolta azt, hogy a receptfelírással kapcsolatos döntéseiket befolyásoló egyedüli legfontosabb tényező a betegek megvédése az iszkémiás stroke-val szemben, amelyet a kezelés általános hatékonysága (az összes stroke-val szembeni védelem) és a kezelés biztonságossága (a vérzés kockázatának a minimalizálása a betegeknél) követ.
  • Amikor arról kérdezték őket, hogy melyik tulajdonságok a legfontosabbak a pitvarfibrillációban szenvedő betegek kezelésének a kiválasztásában, az orvosok 50%-a nyilatkozta azt, hogy a klinikai adatok elérhetősége a legfontosabb figyelembe vett tulajdonság, és 39%-uk választotta a klinikai gyakorlatban szerzett tapasztalatot a kezelés kényelme helyett a mindennapi kezelés során.

Well PR