A jó szex fiatalít (2.rész)

0
2134

A gyakori szex akár 10 évvel is fiatalíthat! Erre a megállapításra jutott korábban egy skót pszichológus, amikor olyan személyeket tanulmányozott, akik korukhoz képest feltűnően jól tartották magukat.

 

Így gyakorol jótékony hatást a szex a szervezetünkre. – ITT olvashatja el cikkünk 1. részét!

Miért van az, hogy az öregdiákok érettségi találkozóján egyesek sokkal fiatalabbnak látszanak a többieknél?

Eredetileg ez az egyszerű kérdés foglalkoztatta a kutatókat, amiből nagyszabású kutatási terv bontakozott ki. A válaszadáshoz egy apróhirdetés-sorozatot tettek közzé napilapokban, amely lehetővé tette számukra, hogy 3500, 28-102 év közötti személlyel lépjenek kapcsolatba.

A kutatóknak csak egy elvárása volt velük szemben: mindnyájan érezzék úgy, hogy a valódi koruknál sokkal fiatalosabbak.

Azután olyan kérdőívet töltetett ki velük, amely életvitelükre, szexuális szokásaikra vonatkozott.

Természetesen mellőzték azoknak a személyeknek a vizsgálatát, akik valamilyen mesterséges eszközhöz (például plasztikai műtéthez) folyamodtak fiatalságuk megőrzése érdekében.

Megállapították, hogy fiatalosságunk megőrzésében 25% genetikai adottság játszik közre – a többi életstílusunktól, viselkedésünktől függ. Kiemelték azt is, hogy fittnek maradni nem jelenti azt, hogy visszafogott, „szerzetesi” életet kellene élni.

 

Ellenkezőleg: a gyakori szex egyik alapvető tényezője annak, hogy valaki koránál mintegy 10 évvel fiatalabbnak látsszék. Ez a faktor a nőknél előmozdítja a fiatalos külső megőrzését elősegítő hormonok termelődését, egyúttal javítja mindkét nem esetében a szervezet oxigénellátását, fokozza a vérkeringést (amivel jót tesz a bőrnek is). És nem utolsósorban pszichés ösztönzést ad: akinek állandó intim partnere van, az többet törődik a külsejével.

A kutatók persze több más tényezőt is vizsgáltak, amelyek hozzájárultak a fiatalság megőrzéséhez.

Ezek között az első helyen állt, hogy a „szuperfiatalok” túlnyomó része nem dohányzott, ritkán fogyasztott alkoholt, ügyelt az egészséges táplálkozásra és kerülte a stresszes életet. Mégis, nem elhanyagolható részük „jól élt”, nem fosztotta meg magától az élet örömeit – így a szexet sem.

 

A pszichológus-kutatók azt is megállapították, hogy az életstílus nem minden: sok embernek olyan belső nagysága, tartása van, amelynek alapján nem lehet megállapítani valódi korát, és inkább fiatalabbnak tartják őket.

 

Nem mindig előny, ha fiatalabbnak látszunk

Érdekes megjegyezni azt is, hogy rájöttek: nem mindig előny, ha valaki koránál fiatalabbnak látszik. A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy ezeket az „örök fiatalokat” másoknál kevésbé veszik komolyan a szakmai életben. Mi több, a gyermeknevelésben is nehézségeik támadnak, hiszen nem tudnak könnyen tekintélyt, tiszteletet szerezni maguknak gyerekeik előtt.

Szex és életkilátások

Nemzetközi vizsgálódások azt is igyekeztek bebizonyítani, hogy a szexualitás minősége javul az évek folyamán – nem helyes tehát úgy gondolkodnunk, hogy sokévi együttélés után a párok már „túl vannak” a szex örömein.

Amint idősödünk, meg kell tanulnunk szexuális életünket is hozzá igazítani a korunkhoz. A szexuális ismeretek és tapasztalatok köre bővül az évek folyamán, a gátlások pedig egyre csökkennek – felszabadultabbak leszünk ezen a téren is. A szexuális teljesítmény csökkenhet ugyan az évek előrehaladtával, viszont intimitása elmélyül, minősége általában javul – még akkor is, ha bárki az ellenkezőjét gondolná.

Az utóbbi évtizedek egyes kutatásai azt is kimutatták, hogy a házas emberek egyre tovább élnek, és kevésbé depressziósak, mint az egyedülállók.

De milyen döntő tényezők játszanak szerepet ebben?

Vajon a gyakoribb szex vagy egyszerűen a társas lét, esetleg a személyiség pozitív fejlődése, a nagyobb alkalmazkodási készség?

Ezek arányát nehéz meghatározni, de az biztos, hogy a szex jelentős részt képvisel bennük. Hasznos, ha idővel mindenki rájön: a szexuális hevületnek sokkal tovább kell velünk maradnia, mint azt hinnénk. Hiszen a harmonikus szex mindenképpen a boldog élet velejárója. És gyakran tapasztaljuk, hogy az elégedett, boldog emberek koruknál jóval fiatalabbaknak látszanak.

Galenus