A kávé ártalmas a kismamának?

Amelyik kismama kevesebb, mint három csésze kávét fogyaszt el egy nap, nem növeli a halva születés esélyét. Ám amennyiben túl sok koffein kerül a várandós nő szervezetébe, jelentősen megemelkedhet annak az esélye, hogy a magzata halva születik.

Az Aarhus Egyetem (Dánia) szülés-nőgyógyász kutatói e megállapításra 18.500 várandós nő vizsgálata után jutottak.

Amelyik kismama naponta több mint nyolc csésze kávét megiszik, háromszáz százalékkal megnöveli annak esélyét, hogy gyermeke halva születik.

Azonvárandós nők esetében, akik naponta négy-hét csészényi kávét isznak meg, nyolcvan százalékkal nő e tragédia veszélye.

Ugyanakkor egyáltalán nem játszik szerepet, hogy más rizikófaktor is fennáll-e, azaz hogy például dohányzik-e, fogyaszt-e alkoholt vagy elmúlt 35 éves a leendő anya.

Amelyik kismama kevesebb, mint három csésze kávét fogyaszt el egy nap, nem növeli a halva születés esélyét. Tehát a várandós nők is ihatnak kávét, de ne többet három csészénél – tanácsolják a szakemberek a British Medical Journal hasábjain megjelent tanulmányban.

Hogy a kávéfogyasztás mértéke miért áll egyenes arányban a halva születésekkel, egyelőre még nem tisztázták maradéktalanul. Valószínű azonban, hogy a koffein hatására a mellékvese velőállományában olyan anyagok halmozódnak fel, mint például a dopamin vagy az adrenalin, s ezek hatására zavar következhet be a magzat és a méhlepény közötti interakcióban.

A koffein ugyanakkor egyenesen a magzat szervezetére is hat: hatására gyorsabb lesz a születendő gyermek szívverése vagy szívritmuszavar is kialakulhat.

 

Galenus