A kezdeti stádiumaiban eredményre vezet

0
384
Fotó: 123rf.com

Az aranyér, bármennyire is próbálják sokan titokban tartani és tabuként kezelni, egyáltalán nem ritka. Szinte minden második ember találkozik vele az élete folyamán, hosszabb-rövidebb időszakra, különböző súlyossági formákban. Az aranyérre való hajlam öröklött, de az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a rostszegény táplálkozás, a gyakori székrekedés, a terhesség, a szülés egyaránt szerepet játszik az aranyér létrejöttében, az állapot romlásában.

Külső és belső aranyér is van

Az aranyérnek alapvetően két típusa van, a kidudorodó, kézzel is tapintható, a mindennapi tevékenységek során súrlódásnak kitett, égő érzéssel járó, gyakran váladékozó, esetleg vérző külső aranyér; illetve a végbélnyíláson belül elhelyezkedő, kívülről nem tapintható, esetenként akár ijesztő vérzéshez vezető belső aranyér.

Érdemes orvoshoz is fordulni!

Bár az aranyér kezdeti stádiumainak az otthoni kezelése vény nélkül kapható patikaszerekkel és néhány életmódbeli változtatással viszonylag könnyen megoldható, a tünetek jelentkezésekor ajánlott orvoshoz fordulni. Lényeges meggyőződni arról, hogy a viszketéses, esetenként váladékozással, vérzéssel és fájdalommal járó panaszokat biztosan aranyér okozza-e. Sokan hajlamosak a „legrosszabbtól”, rosszindulatú daganatoktól tartani, miközben számos egyéb betegség is okozhat aranyérszerű panaszokat, így például a végbélrepedés vagy az anális ekcéma.

Hogyan kezelhető otthon az aranyér?

Amennyiben valóban aranyér okozza a kellemetlenséget, és a betegség kezdeti stádiumú, azaz még nincs szükség műtéti beavatkozásra, számos (vény nélkül kapható) kenőcs és kúp közül választhat a beteg.

Jellemzően összehúzó és gyulladáscsökkentő hatású anyagok (pl. bizmut-gallát, tannin, kamilla), érösszehúzó és vérzéscsillapító komponensek, sebgyógyulást segítő és lohasztó hatóanyagok (pl. E. coli steril szuszpenzió), illetve helyi érzéstelenítő hatású összetevők (pl. lidokain) vagy ezek különféle kombinációi találhatók az aranyér kezelésére szolgáló, zsíros állagú kenőcsökben vagy kúpokban.

Külső aranyér esetén kedvező hatásúak a tünetek fennállásának időszakában napi 1-2 alkalommal felkent kenőcsök. Belső aranyér esetén elsősorban kúpok alkalmazása javasolható. A kenőcsöket – terméktől függően – napi 1-3, míg a kúpokat általában napi 2 alkalommal javasolt alkalmazni; és célszerű az időpontokat úgy megválasztani, hogy a napi alkalmazások közül egy mindenképpen az esti tisztálkodás (fürdő, zuhanyozás) után legyen. Intenzívebb panaszok esetén, netán külső és belső aranyeres problémák együttes jelentkezésekor a kenőcsök és a kúpok akár együtt is alkalmazhatók.

Szájon át is szedhetők aranyér kezelésére szolgáló patikaszerek

Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az aranyeresség és a visszérbetegség „egy tőről fakadó” kórképek, azaz mindkettő hátterében felfedezhető az erek falának a gyengesége. Ez azt is jelenti, hogy a visszeresség és az aranyeresség gyakran együtt járnak. Ezt tudva érthető, hogy mindkét állapot kezelésében szerepet kapnak azok a hatóanyagok (pl. diozmin, heszperidin), amelyek az erek falának az erősítését, azok rugalmasságának a fokozását célozzák.

Ilyenek például a szájon át szedhető, érfalat erősítő készítmények, amelyek szedésével javítható a végbélnyílásnál található erek állapota. Ezeket a patikaszereket nemcsak akut aranyeres krízisben, hanem megelőzési céllal is lehet szedni, ez utóbbi esetben hosszabb időn keresztül ajánlott alkalmazni.

Aranyat érő tanácsok aranyereseknek

A patikaszerek alkalmazása mellett életmódbeli változtatásokra is szükség van, ha az aranyeres panaszokat enyhíteni vagy megszüntetni szeretnénk.
• Túlsúly esetén próbáljon meg fogyni!
• Éljen aktív életet, kíméletes mozgással!
• Táplálkozzon rostokban dúsan!
• Fogyasszon bőséges mennyiségű folyadékot (legalább napi 2 liter)!
• Kerülje a székrekedést, törekedjen a rendszeres székletürítésre!
• Puha WC-papírt használjon!
• A nedves törlőkendők használatát kerülje – az esetleges irritáció veszélye miatt!
• Erősítse a medencefenék izomzatát célzott tornagyakorlatokkal!
• Kerülje a nagy fizikai megterhelést és az emelést!

Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerész