Áttörés a tüdőrák kezelésében

0
775
Fotó: 123rf.com

Mérföldkőnek tekinthető a daganat elleni harcban az immuno-onkológiai kezelés kifejlesztése és alkalmazása.

A szervezet saját immunitásának hadrendbe állítása a daganat legyőzésére régóta várt terápiás stratégia, különösen a sok áldozatot szedő tüdőrákos megbetegedésben. Az immuno-onkológiai kezelés a daganatok egyik immunelkerülő mechanizmusának működését hiúsítja meg, újra alkalmassá téve az immunrendszert a daganatsejtek elpusztítására. Így nemcsak a daganat növekedésének lassítása, de számos esetben a tumor teljes eltűnése, a gyógyulás is reális perspektívává válik. A nem kissejtes tüdőrák kezelését meghatározó tényezők:

• A beteg (életkor, általános állapot, társbetegségek)
• A betegség jellemzői (stádiuma, kiterjedtsége, agyi áttét)
• Biomarkerek (szövettan, genetikai mutációk, PD-L1, TMB)
• Egyéb faktorok (klinikai vizsgálat, betegpreferencia)

Az immuno-onkológiai szereket nem kissejtes tüdőrák, laphám és nem laphám altípusokban, kiterjedt, tehát nem operálható, áttétet adó betegségben alkalmazzuk.

Az immuno-onkológiai gyógyszerek úgynevezett monoklonális antitestek, a készítményeket infúzió formájában kell beadni. Önállóan alkalmazva, úgynevezett monoterápiában is hatásosak, de újabb vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a hagyományos kemoterápiával kombinálva indokolt szakmai esetekben ez a hatás tovább fokozható, és így javítja az életkilátásokat.

Mint minden daganatellenes kezeléshez jó általános állapot megléte szükséges.

Mellékhatásprofiljuk egészen eltérő a citosztatikus kezelésekhez képest. A kezelés során az immunháztartás egyensúlyának megváltozása miatt gyulladásos betegségek jelentkezhetnek, melyek különböző szerveket érinthetnek. Leggyakrabban a bőr, a belek, a hormontermelő mirigyek (pajzsmirigy, hasnyálmirigy), a máj, a tüdő gyulladása jelentkezhet.

A mellékhatások lehetnek enyhék, de súlyosabb formában is kialakulhatnak. Általában reverzibilisek, azaz visszafordíthatók, kezelhetők. Átmenetileg kortikoszteroid adása válik szükségessé, és ilyenkor felfüggesztjük a kezelést. A tünetekről, változásokról mindig tájékoztatni kell a kezelőorvost, hogy minél hamarabb felismerje és kezelje a mellékhatásokat. Az immuno-onkológiai kezelésben részesülő betegeket egy kis kártyával is ellátja a kezelőorvos, amelyen feltünteti azokat a tüneteket, amelyekkel feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Dr. Bogos Krisztina PhD
Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

A cikk a Patika Magazin júniusi számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!