A körömgomba kezelése

0
2203

A körömgomba kórokozói a kéz és a láb körmeit egyaránt megtámadhatják. A gombás fertőzések ritkán gyógyulnak meg gyógyszeres kezelés nélkül, a terápia több hónapos, általában féléves időszakra is elnyúlhat, és a gyógyszeralkalmazás idő előtti megszakítása gyakran a gombás fertőzés kiújulását eredményezi.

Tegyük szabaddá a hatóanyag útját

A külsőlegesen alkalmazott krémek (a vény nélkül kapható gyógyszerek között pl. bifonazol tartalmúak) és körömlakkok (amolorfin vagy ciklopirox hatóanyaggal) közvetlenül a körmön kerülnek alkalmazásra, azonban a hatásuknak a vastag és sok esetben a hatóanyagok számára nehezen átjárható köröm szab határt. Ezt a „gátat” segít leküzdeni a köröm hidratáltságának növelése (pl. a kezelést megelőző vízben történő áztatás), de egyszerűen kivitelezhető a köröm kezelés előtti reszelése, horzsolása, lekaparása, ami során szintén csökkenthető a köröm vastagsága, így a hatóanyag jobban hozzáfér a gombás körömrészekhez. Gyógyszeres megoldások is léteznek a köröm „átjárhatóbbá” tételére. Ilyen céllal található meg – a gombaellenes hatóanyag mellett – a kezelés hatékonyságát fokozó karbamid egyes körömgomba ellenes szerekben.A körömgomba kezelése hosszadalmas.

A gyógyszeres körömlakkok

Az újabban különösen népszerű gyógyszeres körömlakkok előnye a krémekkel és kenőcsökkel szemben, hogy azok hosszabb ideig képesek a köröm felületén rögzülni, tapadni, így több idő áll rendelkezésre, hogy a hatóanyagok bejussanak a köröm mélyebb rétegeibe. Alkalmazási előiratnak megfelelően heti 1–7 alkalommal kell az érintett körmö(ke)t lakkozni. Kitartásra van szükség, mivel a kezelés általában 6–9 hónapon keresztül tart. A lábujjak körmeinek a kezelése, azok viszonylag nagy vastagsága miatt, általában több hónapot igényel, mint a kéz körmeié.

Ügyelni kell a köröm kezelés előtti előkészítésére: körömlakk használat előtt rövidre kell vágni a körmöt, és reszelővel (amit a gyógyszeres körömlakkok csomagolása általában tartalmaz) a köröm felső rétegét el kell távolítani. Ezt követően a száraz, zsírtalan körömfelületre kell a lakkot felkenni.
Készítménytől függően a színtelen vagy enyhén sárgás színű lakkok felkenését követően mintegy 0,5–2 perc szükséges a száradáshoz. Előfordulhat, hogy ezt követően néhány óráig nem javasolt a kezelt köröm vízzel való érintkezése, emiatt célszerű a készítmény alkalmazását az esti fürdés/tisztálkodás utánra időzíteni.

A körömgomba kezelésére szolgáló külsőleges készítményeknek csak ritkán kialakuló, enyhe mellékhatásai vannak. A készítmény valamely komponensére érzékeny egyének esetén a köröm melletti bőrterület kipirosodása, hámlása jöhet létre a kezelés eredményeként (ez gyógyszertárban kapható – pl. cinktartalmú – hámregeneráló készítményekkel helyrehozható).

 

 

Dr. Budai Marianna PhD és
dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerészek