A koronavírus kerüljön karanténba!

0
217
Fotó: pixabay.com

Így 2020. március végén, nagyjából negyedévvel azután, hogy megérkeztek az első hírek Kínából az új koronavírusról (SARS-CoV-2), talán érdemes áttekinteni a Covid-19-járvány elleni harc legfontosabb mérföldköveit, tapasztalatait, tanulságait.

2019 decemberében még senki sem gondolta volna, hogy az új koronavírus 2020 tavaszára több kontinenst érintő, világméretű járvány, azaz pandémia kialakulásáért lesz felelős. Ebben a nemzetközi migrációnak óriási szerep jutott. Mára világossá vált, hogy a Covid-19-járvány hatásai történelmi léptékű, multiszektorális kihívások elé állítják az emberiséget.

Helyzetkép
Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján 2020. március 22-én világszerte már
• 186 országot érint a járvány,
• ez idáig összesen 294 110 pozitív esetet
• és 12 944 Covid-19-hez köthető halálesetet regisztráltak. Csak március 22-én több mint 27 ezer új esetet regisztráltak.

Jelenleg Európa országaiban regisztrálják a legtöbb fertőzöttet, Olaszországban már több halálesetet tartanak számon, mint Kínában. A járványügyi statisztikai adatok alapján az európai esetek folyamatos emelkedést mutatnak, vannak országok, ahol már javában tombol, míg másokat csak most ér el a járvány. Az, hogy adott országra, annak egészségügyi ellátórendszerére milyen terheket ró a járvány, illetve mennyire húzódik el, milyen halálozást mutat, elsősorban attól függ, hogy milyen mértékben sikerül a lakosságon belüli terjedését lelassítani.

Ez számos tényezőtől függ:
• a hatósági intézkedések mértékétől,
• az ajánlások, intézkedések betartásától, vagyis a lakosság együttműködési hajlandóságától,
• a pozitív esetek, fertőzési láncok felkutatásának, izolálásának hatékonyságától,
• az egészségügyi ellátórendszer felszereltségétől, kapacitásától stb.

Fotó: pixabay.com

Tapasztalatok
Kínában, köszönhetően a szigorú járványügyi intézkedéseknek, lecsengőben van a járvány. Sőt megfordulni látszik a tendencia, mivel az elmúlt napokban csak importált esetekről, azaz az ország határain kívül fertőződött, behurcolt SARS-CoV-2-esetekről szólnak a statisztikák.

A kínai Covid-19-járvány leküzdése során keletkezett adatok értékelésével sok értékes információhoz juthatunk. Modellszámítások alapján kiderült, hogy a járvány kezdeti szakaszában, az utazási korlátozások bevezetése előtt a fertőzéseknek csak a 14%-át regisztrálták, és ezek zöme korábban ismeretlen fertőzöttekhez volt köthető. A járványügyi intézkedéseknek köszönhetően sikerült ezt a számot 65%-ra emelni.

A SARS-CoV-2-fertőzésben regisztrált halálozási arány korcsoportonként jelentős eltérést mutat. Egy tanulmány szerint az 59 év fölöttiek körében több mint ötszörös a halálozás valószínűsége, mint a 30–59 év közötti korosztályban.

Figyelmeztetések
Hiába tudunk meg napról napra többet és többet az új koronavírusról, messze vagyunk még a hatékony gyógyszeres terápia és vakcina megjelenésétől. Jelenleg a prevenciónak jut a legnagyobb szerep. Sajnos az eddigi adatok és tapasztalatok azt mutatják, hogy
• a higiénés szabályok fokozott betartásán túl
• szigorú járványügyi intézkedések bevezetésével lehet hatékonyan lassítani a járvány terjedését.

Az állampolgárok hatóságokkal történő együttműködése, fegyelmezettsége létfontosságú. Sajnálatos módon az elmúlt hetekben számtalan esetben eltitkolták, hogy járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt országban jártak, annak érdekében, hogy elkerüljék a hatósági házi karantént. Ez felelőtlen, másokat veszélyeztető magatartás, amely hozzájárul a betegség hazai terjedéséhez.

Kövesse mindenki a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján a legfrissebb, koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos információkat és eljárásrendet, link: https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/140-koronavirustajekoztatok/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussalkapcsolatban-2020-03-16f) amelyben naprakész, bizonyítékokon alapuló információk szerepelnek többek közt
• a betegség terjedéséről,
• a terjedés módjáról,
• a lappangási időről,
• a fontosabb tünetekről, kockázati csoportokról,
• az alacsony és a magas kockázatú fertőző hatásról stb.

Dr. Katz Zoltán
gyógszerellátási szakgyógyszerész
egyetemi tanársegéd
Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi kar
Műveleti Medicina tanszék
E-mail: zoltan.katz@aok.Pte.hu

A cikk a Patika Magazin mellékletében jelent meg, ami letölthető ITT!