Kevésbé láthatók, mint a kézujjak körmei, ami nem indokolhatja, hogy jóval kevesebbet törődjünk lábkörmeink ápolásával. Nemcsak nyáron, hanem minden évszakban megfelelő figyelmet kell fordítanunk szép küllemük és jó állapotuk megőrzésére.

Alapos tisztítás
Minthogy egész nap cipőbe van zárva, a lábujjköröm ugyanúgy befülledhet, mint a láb bőre, emiatt – megfelelő ápolás híján – körömbetegségek meleg – ágya lehet, de az utca pora is beszivároghat a lábbelibe. A jó idő közeledtével pedig a nyitott cipőben, szandálban a körömlemez külső vége alatti szennyeződések rendszerint felszaporodnak.

Ezért a lábujjkörmökre fordítsunk külön figyelmet, és gondosan tisztítsuk őket mindennap körömkefével és szappannal, majd alaposan töröljük szárazra. (A körömlemezt oldalról a körömbarázda veszi körül, ennek tisztását is megkönnyíti a kis kefe használata.) Emellett, különösen meleg, párás időben, tanácsos a hűsítő, dezodoráló, szükség esetén fertőtlenítő lábilletve körömspray-k használata.

A helyes körömvágás
A köröm széleinek befordulása, a gyulladt, fájó, benőtt köröm problémájának egyik kiváltó oka lehet, ha a körmöket túl rövidre vágjuk. Különösen az érzékeny sarkokban kell ezt elkerülni, mert sok kellemetlenséget okozhatnak. Ezért ügyeljünk rá, hogy a lábkörmöket egyenesre vágjuk, így a sarkoknál nem okozhatnak pl. gyulladást, sérülést. Miután a körömlemez szabad szélét megfelelő módon levágtuk, mindig saját reszelőnket használva formázzuk, kerekítsük a körmöt.

Körömvágás előtt tanácsos meleg vízben áztatni a lábunkat, hogy a kör meink megpuhuljanak – így jelentősen megkönnyítjük a láb- és körömápolást. Az áztatóvízbe ajánlott nyugtató illóolajokat csepegtetnünk (pl. levendulát, teafát, eukaliptuszt), amelyek egyúttal fertőtlenítenek is.

A körömgomba okai, kezelése
A lábizzadás, a meleg és a nedvesség elősegíti a körömgomba kialakulását a láb bőre mellett a lábujjak körmein is. Ezenkívül a mezítláb járás is okozhat gombás körömfertőzést, különösen nedves, nyilvános helyeken, pl. zuhanyzókban, uszodákban. De a közös körömápolási eszközök vagy pl. törülköző használata is terjesztheti. A körömgomba esztétikailag sem szép látvány: megvastagítja a körmöket, melyeken sárgás vagy barnás elszíneződések jelennek meg. A gombás fertőzést mindenképp kezelni kell, mert könynyen továbbterjed a bőrre vagy a többi körömre, illetve a megbetegedés súlyosbodhat, ami azt jelenti, hogy a köröm le is válhat. Ha nem nagyfokú a probléma, a gyógyszertárakban kapható, gombaellenes készítmények (pl. körömlakkok, ecsetelők, spray-k) elegendők a kezeléshez. A termékek címkéjén szereplő kezelési időt mindenképp pontosan be kell tartani. Amennyiben komolyabb fertőzésről van szó, pl. a körömgomba több lábujjkörmön megjelent, konzultáljunk szakorvossal, aki valószínűleg szájon át szedhető gombaellenes gyógyszert fog felírni.

Fotó:123rf.com

Jó tanácsok
A fürdőszobaszőnyeget, lábtörlőket, törülközőket 60 fokon mossuk. emellett a naponta váltogatott cipőt és a napi tiszta zoknit is lábgomba elleni hintőporral szórjuk be.

A cipő helyes megválasztása
A kicsi vagy túl szűk, kényelmetlen cipők összenyomják a lábujjakkal együtt a lábkörmöket is. Ez törékennyé teszi a körmöket, apró sérüléseket okozva rajtuk. Fájdalmas, köröm alatti vérömlenyek vagy hasadások is keletkezhetnek, ami növeli a benőtt köröm kialakulásának esélyét is. A keskeny, szoros vagy magas sarkú cipő azzal a kockázattal is jár, hogy a körmök begörbülhetnek benne, és felsértik a lábujjak bőrét, ami rendszerint nagy fájdalommal jár. Ezért csak a pontosan a méretünknek megfelelő cipőt vásároljuk meg, és ne reménykedjünk abban, hogy az üzletben szoros cipő „majd kitágul”.

Különösen ügyeljünk erre sportcipők, pl. futócipő megválasztásakor. Emellett lábbelink természetes anyagból készüljön, mellőzzük a füllesztő műanyagokat – papucsok esetében is – a lábkörömgomba elkerülésére.

Forrás: Galenus