Fotó: gettyimages.com

A rendkívül ellenálló növényt az utóbbi pár száz évben több gyógyászati célra is alkalmazták, az agyra gyakorolt jótékony hatásait azonban csak a XX. század közepén igazolták. Ezt követően azonban hamarosan több ginkgotartalmú készítmény is megjelent a piacon.

A páfrányfenyő (Gingko biloba) ősei már közel 270 millió éve megjelentek a Földön, a ma ismert páfrányfenyő 65 millió éve fejlődött ki. A ginkgo kedvező hatásai elsősorban a levélben található anyagok antioxidáns, véralvadásgátló és vérkeringést fokozó hatásához kötődnek. In vitro tesztek, állatkísérletek és humán vizsgálatok is bizonyítják, hogy a páfrányfenyő leveléből készült kivonat (a legtöbb vizsgálatban az EGb 761 jelzésű, szabadalmaztatott kivonatot használták) kedvező hatásokkal rendelkezik különféle demenciatípusok esetén.

A levél kivonata javította a kognitív funkciókat enyhe kognitív zavarral küzdők és demenciás betegek esetén is, az egészségesekre gyakorolt memóriajavító hatás azonban nem igazolt. A páfrányfenyő hatásosságát klinikai vizsgálatok igazolják Alzheimer-, vascularis és kevert típusú demenciák esetén: a levél standardizált kivonatával (EGb 761) szignifikánsan jobb eredményeket értek el, mint a placebóval, valamint a hatás nem különbözött az Alzheimer-kór kezelésében használt szintetikus gyógyszerétől (donepezil).

A kivonat alkalmazásával az Alzheimerkórral járó szorongás, depresszió, valamint fülzúgás (tinnitusz) is szignifikánsan csökkenthető. A növény kedvező hatásához több vegyület (flavonoid-glikozidok, terpenoidok) is hozzájárul, a gyógyászatban használt levél tartalmaz azonban olyan anyagokat is (ginkgolsavak), amelyek kedvezőtlen hatásokkal rendelkeznek.

A ginkgolsavak allergizáló, DNS-károsító és az ideg- valamint immunrendszerre mérgező hatásai miatt fontos, hogy csak olyan terméket használjunk, amelyben ezen vegyületek mennyisége nagyon alacsony (<5 ppm). Gyógyászati célra tehát régóta használt és vizsgált, jól meghatározott összetételű kivonatokat tartalmazó gyógyszerek alkalmazása javasolható. A megfelelő termék alkalmazása esetén a terápia nagyon biztonságos, a várható mellékhatások enyhék (pl. fejfájás, hasi diszkomfortérzet).

Fontos azonban megemlíteni, hogy egyes gyógyszerek szedése (pl. véralvadásgátlók), valamint betegségek (epilepszia) esetén a ginkgokészítmények használata fokozott körültekintést igényel, ezért mielőtt páfrányfenyőt tartalmazó készítményt választ vagy kezd el használni, kérje ki gyógyszerésze vagy kezelőorvosa véleményét.

Dr. Tóth Barabara
egyetemi adjunktus