A műfogsorkészítés kulisszatitkai

0
716

Az Amerikai Parodontológiai Akadémia felmérése alapján a válaszadók 50%-a válaszolta, hogy a mosoly az első dolog, ami feltűnik nekik egy emberen. No de ez nagy valószínűséggel hazánkban sincs másképp. Az első benyomást általában a külső alapján hozzuk meg embertársainkról és ebben óriási szerep jut a fogaknak és a szép, ápolt szájnak. 

De mi van akkor, ha már elveszítettük fogazatunkat? 

Cikkünkben végigvezetjük egy fogsorkészítés kronológiáján Dr. Szabó Lászlóa Fixfogsor Rendelők igazgatója segítségével. Ha műfogsora van vagy érintett a fogatlanság témájában, akkor cikkünk Önnek szól. 

A műfogsor is darabokból áll össze, mint a „LEGÓ”…

A műfogsor alapvetően 3 fő részből áll.

  • Alaplemez: ez tulajdonképpen a felépítmény (műíny és a fogak) általában műanyagból készült alapja. Feladata a rágónyomás közvetítése a nyálkahártya-csontalapzatra, a fogpótlás megtámasztása, mozgásának megakadályozása, a stabilitás biztosítása. 
  • Műíny: ez a teljes lemezes fogpótlás tulajdonképpeni teste, a fogpótlás felépítményének része.

Feladata az alaplemez és a műfogak közötti stabil kapcsolat létesítése, az ajaktartás helyreállítása, a stabilitás fokozása, a megfelelő hangképzés segítése. A műíny napjainkban már az eredetihez hasonlóan színezhető és festhető így a fogpótlás esztétikáját nagy mértékben javítja.

  • Műfogak: ezek a fogpótlás felépítményének részei. Feladata a fogpótlás gyönyörű esztétikai hatásának emelése, az étel leharapásában és felőrlésében való részvétel, a stabilitás biztosítása, a szép ajaktartás biztosítása.

Műfogsor-készítés egymásra épülő munkafázisokból álló összetett feladat-emeli ki Dr. Szabó László igazgató.

  1. lépés: Anatómiai Lenyomatvétel

Ahhoz, hogy tökéletes műfogsor készülhessen, a páciens szájüregének megfelelő részéről mintát kell venni. Itt kiderül, hogy milyen a szájüreg alakja, formája és nagysága. Pontatlan lenyomat alapján nem lehet pontos mintát készíteni. Az anatómiai lenyomat készítésére leggyakrabban használt lenyomatanyag az alginát. Ez egy rugalmas lenyomatanyag melynek pontossága kiváló.

2. lépés: Egyéni kanál készítése

Egyéni kanálnak nevezzük azt a lenyomatvételi eszközt, melyet az anatómiai minta alapján készítünk. 

3. lépés: A harapás rögzítése: 

A meglévő fogazat esetén az alsó és a felső fogak határozzák meg, hogy az alsó állkapocs milyen pozícióban záródik a felsőhöz. Az új fogpótlás fogja ezt a funkciót betölteni, az alapján, hogy a fogorvos meghatározza a harapásvételkor a záródási pozíciót.

4. lépés: A műfogak színének és formájának kiválasztása

A fogszín meghatározásakor fontos a páciens életkora, neme bőrszíne, előző fogpótlásának, vagy természetes fogazatának színe. 

5. lépés: A fogpróba munkafázis

A fogpróba munkafázis során történik a próbafogsorok ellenőrzése. Próbafogsornak nevezzük azt a még nem kész fogsort, melynek formája, a benne található műfogak teljesen megegyezik a kész fogsorral, azonban a műíny még viaszból készül.

Ebben a fázisban fontos, hogy a páciens maga is a kezében tükröt tartva mondja el véleményét az orvosnak. Bizonyos korlátok között lehet módosítani az eddig elkészült munkán. 

6. lépés: „Készrevitel”

Abban az esetben, ha a próbafogsort megfelelőnek találjuk, készre visszük a próbafogsort. A próbafogsor nem végleges részeit (viasz műíny, alaplemez) akrilátra, speciális műanyagra cseréljük.

7. lépés: Átadás

A fogpótlás átadása, azaz szájba illesztése az egyik legmeghatározóbb fázis. A kész fogpótlásnál ellenőriznünk kell a fogpótlás felszíneit, hogy kellően kidolgozottak legyenek és esztétikailag megfelelők. 

8. lépés: Kontroll ellenőrzés

A pácienssel az átadás után -szükség szerint- időpontot kell egyeztetni a fogpótlás ellenőrzésére, esetleges korrekciójára.

Immáron elkészült a gyönyörű, új fogsor! De vajon meddig bírja a strapát? 

„Örök élet + 3 nap”?

Megkülönböztetünk fizikai kihordási időt és biológiai kihordási időt. Fizikai kihordási idő az az időtartam, amely alatt a fogpótlás szerkezetében, anyagában a viselés során olyan fizikai változások mennek végbe, melyek már nem teszik lehetővé a fogpótlás viselését. Például törés, repedés, elszíneződés, műfogak kopása, stb. Biológiai kihordási idő az az időtartam, amely alatt a fogpótlás alapzata, a páciens szájában lévő adottságok (nyálkahártya-csont elváltozásai) annyira megváltoznak, hogy már nem képes a fogpótlás viselésére.

„Túrhordott” fogsor is okozhat fájdalmat?

Speciális panaszokat idéz elő a túlhordott fogsor. A túlhordott műfogsor fogainak kopása rágási, harapási nehézségeket okozhat a páciensnek. Ezért érdemes a műfogsort időnként fogorvossal ellenőriztetni.

A témában korábbi cikkünket itt érheti el!