Műfogsorom van! Csak éppen használhatatlan… Mit tegyek?

0
462
Fotó: pixabay.com

A műfogsor stabilitása elengedhetetlen feltétele a műfogsor használhatóságának. Stabilitás nélkül a fogsor sem a rágási, nyelési, falatképzési, beszédképzési, sem az esztétikai funkciókat nem tölti be. 

De gondoljon csak bele!

Egy élettelen anyagot helyezünk be egy folyamatosan mozgó, változó környezetbe, a szájba és azt várjuk, hogy az élettelen anyagból készült műfogsor pótolja a már régen elveszett szöveteket, csontokat.

Jogos elvárás, hogy egy műfogsor legyen kiválóan használható, stabil és szép!

Hogyan valósulhat meg, hogy egy fogsor tökéletes legyen funkciójában és esztétikus is legyen egyszerre? Erre a kérdésre ad választ Dr. Szabó Lászlóa Fixfogsor Rendelők igazgatója.

Cikkünkben TIPPEKET is adunk azoknak, akik fogsorkészítés előtt állnak!

Alkalmas-e Ön műfogsorviselésre?

Lehet, hogy még az Ön esetében korai erről beszélni, mert megvannak az egészséges fogai, de sajnos eljöhet még az idő, amikor aktuális lehet a kérdés.

A műfogsor stabilitását nagyban befolyásolja az a környezet, az élő szövet, amelyre a protézis készül. Az elkészült fogsor funkcióképességét főleg a száj anatómiai szerkezete, a rágó és mimikai izmok beidegzése és a nyálképződés épsége befolyásolja. Bizonyos esetekben a fogsorkészítésnél használatos anyagokkal szemben allergiás reakciók is fellépnek a használat során.

Tippünk: amennyiben a műfogsor anyaga allergiát vált ki Önnél, akkor készíttethet olyan fogsort is, amely allergén anyagot nem tartalmaz, hiszen ma már léteznek antiallergén fogsoranyagok.

A saját fogak elvesztése a rágóerő drasztikus csökkenését okozhatja – mondja Dr. Szabó László, a Fixfogsor Rendelők igazgatója.

A rágónyomás a műfogsor egyik leghatékonyabb helyben tartó tényezője. Ez összefüggésben van a stabilitással. Természetes fogazattal kb. 1000-1500 Newton rágóerőt tud egy átlagos ember kifejteni. Műfogsorral ez az erő kb. 150-200 Newtonra csökken. Azaz hozzávetőleg 87 %-kal csökken a rágóerő, ha már elveszítettük a fogainkat!

Tippünk: a fogsor implantátumos stabilizálásával a rágóerő és stabilitás óriási mértékben növelhető. A stabilizált fogsort éjszaka sem kell kivenni, a szájban marad, ugyanúgy, mint az igazi. Természetesen a fogsorragasztók használata is javít jelentősen a stabilitáson, de ez az anyag egy idő után feloldódik és egyáltalán nem rögzít, így ismételni kell a ragasztást.

„Hófehér fogakat akarok! Amilyen 20 éves koromban volt!” Mi a gond ezzel?

Bizonyára már látott olyan közéleti személyiségeket, akik nem hajlandók elfogadni, hogy az élet rendje, hogy egyre idősebbek vagyunk. Közülük sokan mindenféle megoldásokkal próbálnak ugyanolyan fiatalok maradni, mint huszonévesen. Sokszor azonban ezekkel a kezelésekkel már-már egy természetellenes „lény” tekint vissza a tükörből. 

Életünk velejárója az öregedés folyamata, ami lehet szép is, ha odafigyelünk magunkra és nem akarjuk mindenáron visszaforgatni az idő kerekét, hanem kihasználjuk azokat a lehetőségeket, amik szebbé teszik életünket. 

A szép fogsor kialakításánál ez ugyanígy van. Nem az hozza a legszebb, legtermészetesebb eredményt, ha a huszonéves fogazatunk mosolyog vissza ránk 40 évvel később. A kor előrehaladtával változik az arc szerkezete (csontállomány), a bőr színe, arcvonásaink egy része.

Tippünk: Az új fogsor készítésénél, a fogak színének kiválasztásánál, a fogsor felépítésénél a jelenlegi helyzethez érdemes kialakítani a fogsort. A fogszín meghatározásakor fontos a páciens életkora, neme bőrszíne, előző fogpótlásának, vagy természetes fogazatának színe. 

A természetesség kedvéért sokszor érdemes eltérni a szabályos fogfelállítástól és enyhén rendelleneset alkalmazni. Érdemes kerülni a hófehér, természetellenes fogszínt.

„Túrhordott” fogsor is okozhat fájdalmat?

Speciális panaszokat idéz elő a túlhordott fogsor. A túlhordott műfogsor fogainak kopása rágási, harapási nehézségeket okozhat a páciensnek. Előfordul, hogy a szájban a fogsor elkészítése óta olyan mértékű változás történt, hogy a korábban készített fogsor instabillá válik, mozog, rendszeresen kiesik.

Tippünk: A legtöbb műfogsor akrilátból készül. Ezeknél kb. 3 év után érdemes megvizsgáltatni, hogy a fogsor betölti-e maximálisan még a funkcióját. Ez függ az étkezési szokásoktól és egyéni adottságoktól (pl. csont-és ínysorvadás mértéke). Amennyiben nem, akkor érdemes pénzt áldozni az új fogsorra, mert sok járulékos betegségtől, például emésztési problémáktól kímélhetjük meg magunkat.

Milyen szempontok határozzák meg a műfogsorom típusát a több lehetőség közül?  Erre a kérdésre adunk választ cikksorozatunk következő részében.

A témában korábbi cikkünket elérheti, ITT érheti el!