Mosolyunk ékessége a szép fogsor

0
371
A fotó illusztráció: pixabay.com

A helyes száj- és fogápolás fontos része a napi legalább kétszeri, megfelelő technikával, anyagokkal és eszközökkel történő fogmosás.

Így kell helyesen fogat mosni

A fogmosás sepregető mozdulattal, a fognyaktól a fog éle felé történjen! A rágófelszínt erőteljesebben súroljuk, az ínyt enyhébben masszírozzuk! Az alapos fogmosás legalább 3 percig tartson!

Alap a jó fogkefe…

Az ideális fogkefe közepes (medium) erősségű és nagyon jó minőségű. Sörtéit úgy képezték ki, hogy a tökéletes tisztítás mellett nem sértik meg a fogínyt. Használható elektromos fogkefe is, ami – megfelelően alkalmazva – maradék nélkül távolítja el a fog felszínéről a plakkot, miközben az ínyt masszírozza. Vannak speciális fogkefék, de ezek pontos használatáról ajánlott a fogorvossal, dentálhigiénikussal egyeztetni.

…és fogkrém

A fogkrémek palettája változatos, de le kell szögezni, hogy az ismert márkájú fogkrémek mindegyike megfelelő a fogmosásra, csak alkalmazási területükben lehet eltérés. A mai fogkrémek fluoridtartalmuk miatt alkalmasak a fogszuvasodás megelőzésére, gyógynövénytartalmuk miatt az íny gyulladáscsökkentésére, egészségmegőrzésére. A friss leheletet a bennük lévő gyógynövények, illóolajok biztosítják. Különböző mértékben súroló- és fehérítő anyagokat is tartalmaznak.

Fotó: pixabay.com

Vannak speciális fogkrémek, amelyek szerves- és szervetlenfluorid-tartalmuk miatt tökéletesek a fogzománc visszaépítésére, amely normál használatnál is kopik – mondja dr. Mustafa László fogszakorvos-implantológus főorvos.

A szájzuhany is segít

Fontos eszköz még a szájzuhany. A tartályba langyos vizet öntsünk, illetve valamilyen szájöblítőt tegyünk! A szájzuhany lényege, hogy pulzáló vízsugarat lövell ki, amely eltávolítja a fogközök réseiből a szennyeződéseket és masszírozza a fogínyt.

A szájvizek, öblögetők egyik csoportja a fogszuvasodást gátló, leheletfrissítő termékek, amelyek naponta többször is használhatóak. Másik csoportjuk az ínygyulladás-csökkentő, vérzéscsillapító, antibakteriális szájöblítők, amelyek hígítva használhatóak mindennap, este lefekvés előtt, vagy töményen, kúraszerűen erősebb gyulladás esetén. A gyógynövényes szájöblítők is tökéletesen megfelelőek, de gyakoribb használatot igényelnek.

Hiába a jó szájhigiénia, ha lyukas, szuvas fogai, nem jól záró tömései vannak, és a rágást foghiányok nehezítik. Fontos, hogy a fogorvost félévente keressük fel, a szájhigiénés szakasszisztens tanácsaival tudja segíteni a hozzá fordulókat. Félévenként ajánlott fogkő-eltávolítás is, illetve az esztétika javítására, a gyönyörű fehér fogak elérésére a leghatásosabb, legbiztonságosabb, plazmaívfényes fogfehérítés ajánlott.

Forrás: pingvinpatika.hu