A paprika hatással lehet a vérnyomáscsökkentőre

Kevesen gondolnak arra a főzés közben, hogy a finom fűszeres fogásokkal a gyógyszeres terápia hatékonyságát ronthatják. A paprika előhozhatja bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellékhatását. Íme néhány példa a kölcsönhatásokra.

Paprika
A magyar konyha egyik alapeleme a paprika, ennek hatóanyagai kölcsönhatásba léphetnek az ACE-gátlókkal (bizonyos vérnyomáscsökkentőkben használt hatóanyag), növelik a mellékhatást, melynek egyik tünete a köhögés. Az erős paprikában lévő kapszaicin fokozza a bélfal vérkeringését, ezáltal gyorsabb lesz a hatóanyag felszívódása.

Fokhagyma
Szintén alapvető fűszernövény a fokhagyma, amely a véralvadásra is hat, fokozott vérzékenységet okozhat azoknál a betegeknél, akiket warfarinnal kezelnek.
Talán különös egy gyógyszernél, hogy a hatóanyagot, ebben az esetben a warfarint az USA-ban sikeres és kedvelt patkányméregként alkalmazzák.

Gyömbér
A mediterrán konyha kedvelt ízesítője a gyömbér, amely szintén több gyógyszerrel is kölcsönhatásba léphet. Növeli a véralvadásgátlók hatását, erősíti a vércukorszint- csökkentők hatását, szívgyógyszerekkel kölcsönhatásba lépve ritmuszavart okozhat. A fűszer- és a gyógynövények esetén nem húzhatunk éles határvonalat, hogy melyik hova tartozik. Van egy érdekes határterület, amelyre jó példa a következő növény.

Édesgyökér
Az édesipar egyik kedvelt alapanyaga és a medvecukor aromája az édesgyökér. Vérnyomáscsökkentőkkel kölcsönhatásba lépve rontja azok hatását, viszont a szteroidokét fokozza. A gyógyszerészetben régebben kiváló ízfedő tulajdonsága miatt is alkalmazták. Napjainkban több kutatás foglalkozik az édesgyökér immunerősítő hatásával.

Varga Tamás
Pécsi Tudományegyetem
Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet