Óvszer elefántürülékből és teknőspáncélból! A fogamzásgátlás története

0
1763

Az óvszer újkori feltűnése Fallopius nevéhez köthető, aki 1564-es könyvében a hímvesszőre húzott vászontasakról, mint a szifilisz elleni legjobb védekezésről ír.

 

Extrém fogamzásgátló módszerek a történelemből!

 • Volt, ahol préselt gyökerekből készítettek a fogamzást fizikailag gátló alkalmatosságot, sőt egyes helyeken a mahagónifa magjának héjából és citrom nedvéből készült főzettel végeztek hüvelyöblítést a nem kívánt terhesség megelőzése érdekében.
 • Szintén elterjedt volt a különböző amulettek viselése és a mágikus ráolvasás is.
 • Ám ugyanebben az időben már kísérleteztek műtéti szintű beavatkozásokkal; a petefészek művi roncsolásával, illetve a húgycsővezeték elvezetésével is.
 • Kr. e. 1850-ből származik azaz egyiptomi papirusz, amelyben szó esik a hüvelybe helyezendő krokodiltrágyából készülő fogamzásgátló labdacsról. 300 évvel később íródott az a feljegyzés, amely akácfőzettel és mézzel átitatott hüvelytampont ajánl hasonló célra. Valószínűleg az egyiptomiak használtak először óvszert is: bőrtokokat húztak a hímvesszőjükre. Ebben a korban kezdték alkalmazni a méhben elhelyezett eszközöket is: a tevék méhébe köveket raktak, az emberi szervezetbe pedig a csirke mellcsontját operálták.
 • Az ókori Hellász híres tudósai közül Arisztotelésznél olvashatunk a témáról. Historia Animalium című művében a méhnyak kenőccsel, oliva- vagy cédrusolajjal való bekenéséről számol be.

Elefántürülékből gyúrt labdacsok

 • A Kr. utáni második században élő híres görög származású orvos, Szoranusz volt az első, aki megkülönböztette a fogamzásgátlókat a magzatot elhajtó szerektől. Előbbi célra az orgazmus visszatartását vagy a hüvely aktus utáni tisztítását javasolta. A különböző főzeteket és italokat veszélyesnek, az amuletteket pedig babonának tartotta.
 • A császárok korában az egyiptomihoz hasonló módszer terjedt el, Rómában azonban nem krokodil-, hanem elefántürülékből gyúrt labdacsok hüvelybe helyezésével védekeztek a nők a teherbeesés ellen.
 • Kínában is sok furcsa módja volt a fogamzásgátlásnak. Egyesek a női köldökre helyezett forró vasgolyóra, míg mások az egy egész napon át sütött, majd elfogyasztott olaj- és higanygolyócskára esküdtek.
 • Indiában is ismert volt a fentebb leírt módszerek jó része, mégis egy egészen szokatlan megoldást javasoltak a fogamzásgátlásra: a férfinak teljesen passzívnak kellett maradnia a közösülés során!
 • Japánban is felfedezték a vékony bőrből készülő óvszert, míg a nők pedig külünféle tampont használtak. A gumióvszerekhez szokott mai ember nehezen tudja elképzelni, hogy a szigetországban többek között teknőspáncélból is készítettek ilyen eszközt!
 • Az iszlám világban az abortusz és a fogamzásgátlás több formája is megengedett és széles körben alkalmazott volt. A középkori gyógyászat egyik kiemelkedő alakja Al-Razi a couitus interruptust, azaz a megszakított közösülést javasolta, illetve több anyag, mint például állati fülzsír, kandiscukor vagy szalmiáksó méhnyakra való kenését ajánlotta.
 • Az iszlámmal ellentétben a középkorban a keresztény Európában szigorúan büntették a fogamzásgátlás minden formáját. Persze ennek ellenére különböző főzetek, vegyszerek garmadája állott az emberek rendelkezésére, elfogyasztásuk azonban nem egy esetben rosszulléthez, vagy akár halálhoz vezetett. A babonák és ráolvasások semmivel sem voltak hatásosabbak, de legalább nem is okoztak ennyi bajt.
 • Az óvszer újkori feltűnése Fallopius nevéhez köthető, aki 1564-es könyvében a hímveszőre húzott vászontasakról, mint a szifilisz elleni legjobb védekezésről ír.
 • Casanova korára nem változott meg lényegesen a fogamzásgátlás metódusa: a hüvelybe golyókat, a méhnyak elé citromhéjat helyeztek, és zavaros összetételű teákat ittak.

Óvszerek tömeggyártása a XiIX. században

óvszer

A fogamzásgátlás problémáját egyre többen kísérelték meg tudományos úton megközelíteni. 1843-ban Hancock és Goodyear szabadalmaztatta a gumi vulkanizálásának eljárását, aminek segítségével megindulhatott az óvszerek tömeggyártása.

Megjelentek a pesszáriumok, amelyek a következő évszázadban a legelterjedtebb fogamzásgátló eszközzé váltak. Szintén divatosak lettek a hüvelybe helyezett, ecetsavval vagy különféle szappanokkal átitatott szivacsok, amelyek a nemi betegségek széleskörű elterjedése után szorultak vissza.

Bár XX. században egyértelműen a tabletta vált az egyik legkedveltebb fogamzásgátló szerré, sok esetben mégis az óvszer jelenik meg mint fogamzásgátló eszköz.

Az óvszerek új nemzedéke a XX. századból

Az óvszerek legújabb nemzedéke csupán funkciójában és némiképp alakjában hasonlít arra, amit 3-4000 évvel ezelőtt az ősi Egyiptomban használtak őseink. Az 1930-as években kezdték el gyártani az új, latex anyagú óvszereket, amelyek minden korábbinál kényelmesebbnek bizonyultak – az akkor merész újítók egyike a ma már világszerte ismert Durex cég volt.

1957-ben üdvözölhettük a síkosított óvszert, 12 évvel később pedig az anatómiailag formázott típus került piacra Angliában. A Durex 1997-ben dobta piacra a Durex Avanti-t, amely elsőként szakított a több mint fél évszázados hagyománnyal: latex helyett a jóval erősebb, és ezért vékonysága ellenére is biztonságosabb, vadonatúj fejlesztésű poliuretánból, a Duronból készül.

A védekezés módja ma egyénenként változó, sok tényezőtől függő dolog. Ami viszont nem lehet kérdés, az az, hogy a nem kívánt terhességek és a nemi úton terjedő betegségek, nem utolsó sorban az AIDS ellen védekeznünk kell.

Az óvszer használata sok bajtól, komoly tragédiától kiímélheti meg használóját és partnerét! Vigyázzunk magunkra – és egymásra!

 

Forrás: Durex