A Peller család is tudja: a cicaférgesség ellen tenni kell!

0
491
Peller Anna és férje

Embereket is megfertőzhet a macskákra veszélyes orsóféreglárva. A betegségre a felnőttek és a gyerekek egyaránt érzékenyek. Dr. Fodor Kinga, az Állatorvostudományi Egyetem docense szerint a kutyák esetében már alapvető a féregtelenítés, a cicatulajdonosoknál viszont még fel kell hívni a figyelmet a megelőzésre. A fertőzés első szakasza szinte észrevehetetlen a cicáknál, a szakértők szerint cseppekkel könnyebb megvédeni kedvenceinket a betegségtől. 

A kutyáknál sok esetben már alapvető szempont a féregtelenítés, azonban sajnos a macskákra számtalanszor nem gondolunk ebben az ügyben. Pedig nekik is ugyanúgy szükségük van a rendszeres féreghajtásra, legyen szó akár lakásban tartott kedvencekről vagy a kertben szabadon mozgókról. A kizárólag bent élő bársony talpú kedvenceinket is rendszeresen kell élősködő-mentesíteni, hiszen akár mi is bevihetjük a cipőnk talpán a lárvákat, vagy a nyitott ablakon is befújhatja őket a szél.

A férgesség elől nincs menekvés. Ha nem védekezünk, sokáig észrevétlen marad a betegség kedvencünknél, miközben akár az emberekre is átterjedhet. Egy macska esetében sem könnyű megmondani, hogy férges-e, főleg a kezdeti szakaszban, amikor még az ürülékben nem jelennek meg a peték. Későbbiekben a cirmos gyakran hányhat, hasmenése lehet, és a bundája fénytelenné, kopottá válhat. Mivel szabad szemmel nem látható és nem érzékelhető, mikor fertőződik meg a macska a férgekkel, ezért célszerű féregtelenítővel kezelni a macskát.

Egyes felmérések szerint a magyar lakosság 20-40%-a már egyszer átesett orsóféreglárva-fertőzésen életében. Ez a féregfajta a legveszélyesebb az emberekre. A peték a bélben kelnek ki, ezután a lárvák a bél falán átfurakodva bejutnak a véráramba. Amikor elérik a tüdőt, akkor felköhögjük, és ismét lenyeljük őket, ezzel visszajuttatva a beleinkbe, ahol a lárvák férgekké fejlődnek, és szaporodni kezdenek. Egyetlen nőnemű orsóféreg naponta akár 250 ezer petét képes lerakni, melyek általában az ürülékkel távoznak. A kezelés az állatok és emberek esetében egyaránt hosszadalmas lehet, sokkal egyszerűbb tehát a megelőzés.

Peller Annáék így védik meg a családot a betegségtől

Peller Anna és férje, Miki háromhavonta megteszik a szükséges lépéseket a védettség érdekében ugyanis, megtudták, hogy Magyarország egyik leggyakoribb állatbetegsége, a férgesség kislányukra is átterjedhet a cicákról.

Peller Annáék valójában 7 fős családban élnek, hiszen házi kedvenceik: két kutyusuk és két macskájuk teljes értékű családtag. Ezért is esett pánikba Miklós, amikor megtudta, hogy Magyarország egyik élen járó kutya- és cicabetegsége, a férgesség emberre is veszélyes lehet. Mivel Annabella együtt fekszik és együtt kel a kiskedvencekkel, azonnal állatorvoshoz mentek, hogy ez még véletlenül se fordulhasson elő semmilyen probléma a családban.

Annabella születésekor fontos volt nekünk, hogy a lányunk szoros kapcsolatban nőjön föl a kisállatainkkal. Ma már cicák nélkül nem indulhat el a nap; Zombi és Giczkyke ébresztik őt. Épp emiatt nagyon figyelünk rájuk, és amikor megtudtuk, hogy létezik olyan betegség, a férgesség, amely akár a lányunkra is átterjedhet, azonnal kértük a csepegtetős féregtelenítőt.” – mondta Anna és Miki, akik háromhavonta ismétlik a folyamatot, hogy biztos legyen a védettség. Ez betegséget ugyanis nem észrevehető, akár a cipőtalpon, vagy a szél által is bejuthat a házba.

A mi életünkben különleges szerepet töltenek be a háziállatok. Azt hittük, a kert biztonságos terep nekik, de arra nem számítottunk, hogy még mi is veszélyben vagyunk. Miután nélkülük már elképzelhetetlen az életünk, alkalmazkodunk a helyzethez” – tette hozzá Miki.

Dr. Fodor Kinga, az Állatorvostudományi Egyetem docense azt javasolja, hogy mindenféleképpen fordítsunk kiemelt figyelmet a cicák féregtelenítésére. Az állatvédelem szerinte egyenlő az emberek védelmével:

„Évente 10-15 háziállat által okozott emberi megbetegedésről tudunk a férgesség esetében. Azt gondolom, hogy még ez az elsőre kevésnek tűnő esetszám is sok, mivel rendszeres féreghajtással meg lehetne előzni a bajt. Ma már a felelős állattartás része, hogy a legkisebbeket, így a cicákat is védjük a férgesség ellen, hiszen természetükből, életmódjukból adódóan rengeteg veszélyforrással találkozhatnak. Szerintem az állatvédelem egyenlő az embervédelemmel. Figyeljünk a háziállatainkra, így saját magunkat és a családunkat is biztonságban tudhatjuk. A macskák esetében eddig nehézkes volt a féreghajtás, mert híresek róla, hogy a tablettát nem minden esetlen eszik meg. Még ha a gazdi azt is látja, hogy a párizsiban eldugott tabletta beadása sikeres volt, később kiköpheti a cicus, így nincs védve a férgesség ellen. Egy most bemutatott nem vényköteles termék, a Dronspot viszont megkönnyíti a védekezést: elegendő a macskákra csöppenteni belőle háromhavonta.” – mondta Dr. Fodor Kinga.