A pozitív életszemlélet jótékony befolyása

0
502

Napjainkban szinte fénykorát éljük a különféle pozitív megerősítéseknek, az optimizmust fókuszba helyező életstílusnak. Kétségtelen, hogy egyéni meglátásunk és szemléletünk az egész életünkre hatással van. Melyek az optimizmus kedvező hatásai, hogyan aknázható ki ez a szervezetünkre nézve? Bizonyos mértéken túl lehet-e mégis romboló hatású másokra?

Manapság rengetegen érdeklődnek a pozitív életszemlélet iránt, ami nem is meglepő, hiszen mindannyian szeretnénk valamilyen módon kiutat keresni ebből a stresszes, túlhajszolt, teljesítménycentrikus világból. Egyesek egy nyugalmasabb életre vágynak, kevesebb feszített munkával, amelyben inkább a kreativitás kerül a középpontba, míg mások több időt töltenének szeretteikkel, hiszen éveken át háttérbe szorították a családi életüket. Egy azonban összeköt mindenkit, mégpedig a vágy, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, pozitívabban tekinthessünk a jövőbe, ez pedig alapjaiban megváltoztathatja a mindennapokat.

Egyre többen egyetértenek abban, hogy a pozitív gondolkodás előnyösen változtathat közérzetükön és életkörülményeiken.

Mit is fed valójában a pozitív szemlélet?

Erről ugyan megoszlanak a vélemények, azonban fontos elkülöníteni az álpozitív életszemléletet a valódi pozitivitástól.

– Előbbi esetében csupán „úgy teszünk, mintha” jól éreznénk magunkat, és minden rendben lenne, az önbizalmunk is inkább egy felfújt lufihoz hasonlítható.

– Utóbbinál a valódi pozitivitás az önmagunkba vetett hitből ered. Ez pedig tulajdonképpen a gondolataink minőségén múlik. Emellett az sem elhanyagolható, hogyan és miként reagálunk bizonyos helyzetekre, mennyire vagyunk képesek megküzdeni a fellépő nehézségekkel.

Az álpozitív szemléletűek csupán periodikusan, időről időre képesek úgy viselkedni, mint a valódi és mély optimizmussal megáldott egyének. Egy efféle állapotban az összeomlások is gyakoribbá válhatnak. Annak ellenére, hogy saját személyiségünk és habitusunk egyedi, szerencsére a pozitív hozzáállás fejleszthető.

Ahogyan a megküzdési technikáink is javíthatók, úgy idővel könnyebbé válik egy-egy nehezebb helyzetben is meglátni a kiutat.

Hogyan hat mindez a szervezetünkre?

Az optimista egyének kétségtelenül jobb megküzdési technikákkal rendelkeznek, mint negatív társaik. A kudarc számukra nem végzetes, éppen ezért hamarabb ki tudnak mászni a sötét veremből. Jellemző rájuk továbbá, hogy nagyobb erőtartalékkal rendelkeznek, mivel bíznak önmagukban, tisztában vannak vele, hogy egy-egy hiba még nem jelenti a világ végét. Jól tudják azt is, hogy miként fordítsák a javukra az elkerülhetetlen nehézségeket.

S amíg egy pesszimista személy képes egész éjjel rágódni a problémákon az alvás minőségének rovására is, addig egy pozitívabb személy inkább a mielőbbi megoldásra törekszik. Az ő mottója az, hogy „megoldani a gondot, amilyen gyorsan csak lehet, ha így nem megy, akkor majd másképp”.

Az optimisták a mihamarabbi megoldásra törekednek, nem mérgezik hosszú távon magukat, nem emésztődnek, nem kötik le őket a mételyező energiák, s ebből kifolyólag mentálisan sokkal szabadabbak, egészségesebbek.

Alkalmazkodóképességüknek köszönhetően hatékonyabb a stresszkezelési módszerük. Nem zárják ki a fellépő gondokat és a romboló stresszt, hanem szembenéznek vele, és ennek érdekében számos stresszlevezetési tevékenységet beépítenek a mindennapjaikba.

Az idő jelentős hányadában derűsebbek, ez pedig jótékonyan befolyásolja a közérzetüket, amelynek köszönhetően minőségibb, mélyebb kapcsolatokkal is rendelkeznek.

Nem csupán a munkahelyen boldogulnak könnyebben, a hatékonyabb problémamegoldás végett, hanem a magánéletükben is. Kisebb az esélye, hogy egy pozitív életszemléletű egyén elmagányosodik, kevésbé hajlamos a depressziós periódusokra.

Képes megélni a pillanat örömeit, rendszeresen kikapcsolódik, így elkerülve a kiégést.

Tudja, hogy mire van szüksége, és odafigyel a szervezete állapotára is. Ez természetesen megkövetel egy bizonyos fokú önismeretet.

Bátran kijelenthetjük, hogy az optimista életszemlélet jótékonyan hat szervezetünk állapotára, legfőképp azért, mert általa építő gondolatokat táplálunk, ill. a pozitív eseményekre helyezzük a fókuszt! Ugyanakkor számos olyan élethelyzet fordul elő, amelyben nem könnyű derűsen látni a jövőt, ilyenkor fontos megélni és tudatosítani magunkban a nehéz időszak mivoltát, hiszen a probléma felismerése nélkül aligha lehet a megoldásra törekedni.

Őszinte érzések, mély meglátások

Önmagunk fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy a kritikusabb szituációkban is észrevegyük a lehetőségeket. Az pedig, hogy egy-egy helyzetre hogyan reagálunk, valóban alakítható. A változáshoz idő szükséges, de gyakran segítség is. A szakemberekre viszont mindig számíthatunk, hogy ismét derűsebben, vidámabban telhessenek a megszokott hétköznapok.

Dr. Scheszták Dóra
gyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

2024. január