A tavasz első zöldségei – zöld levelű saláták

0
1074

Tavaszi fáradság ellen, formába lendüléshez, és a fogyókúrához is kitűnő választás a spenót, a sóska, a saláta a zsázsa és a retek. A tavasz első zöldségei nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

Saláta fotója.Fejes saláta

Bár egész évben kapható, mégis inkább a tavaszi nyári hónapokra jellemző zöldség. Zsenge, lédús és nem hiányozhat az asztalunkról, amikor frissítő kevert salátát akarunk készíteni. Kiváló C-vitamin, vas- és kálciumforrás, és mindez rendkívül kevés kalóriában. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, de ne áztassuk, nehogy veszítsen a tápértékéből. A hűtőszekrényben több napig is eláll.

TIPP – Méregtelenít és szépíti a bőrt is

Rendszeres fogyasztásuk nélkülözhetetlen a szervezetben felhalmozódott salakanyagok kiürítésének elősegítéséhez és a szervezet frissen tartásához. Jótékony hatásúak lehetnek a reumatikus és a bőrbetegségek megelőzésében és kezelésében is.

Dr. Babulka Péter

Spenót fotója

Spenót

Lehetőleg olyat vásároljunk, amelynek a levelei épek, egységes színűek, folt nélküliek. Kiemelkedően sok folsav, kálcium, A- és B9-vitamin található benne. Bár magas a vastartalma, mégsem akkora, mint ahogy Popeye korában hitték. Bővelkedik oxálsavban, ezáltal vesekő esetén különösen ajánlott. Salátába keverve nagyon ízletes, sokkal lédúsabb. Elég, ha leforrázzuk, csak ezután fűszerezzük.

TIPP – Magas vérnyomás, stroke, koleszterin ellen is bevethető

A spenótnak fontos szerepe van a magas vérnyomás, a stroke és a kórosan magas koleszterinszint megelőzésében, a rákkeltő nitrózaminok képződésének gátlásában, illetve a székrekedés enyhítésében.
Dr. Babulka Péter

Retek

Bár nincs benne sok tápanyag, a retek kiváló B- és C-vitaminforrás és rendkívül magas víztartalmú. Számos ásványi anyagot is tartalmaz és megtalálható benne az enyhén csípős ízéért felelős mustárecet. Kevés kalória van benne. Sok különböző változta ismert, tehát ami a színeket és a formákat illeti, széles paletta áll rendelkezésünkre: piros, rózsaszín, kerek, és hosszúkás. Ez utóbbin vágjunk be hosszanti csíkokat, áztassuk rövid időre sós vízbe és várjuk meg, míg magától kinyílik. Sokan nem tudják, de a retek levelei is fogyaszthatók.

Kerti zsázsa

Ez az ízletes, enyhén kesernyés és fűszeres ízű zöldségnövény mustárolajat tartalmaz. Nemcsak finom íze, de gyulladáscsökkentő hatása is van. Ízletes salátába keverve vagy angolszász szokás szerint szendvicsekben. Mivel növényi rostokban, C- és E-vitaminban gazdag, de ásványi sókat is tartalmaz, mint amilyen a kálium, a kálcium és a vas, megelőzhető vele a vérszegénység. Vértisztító hatása miatt fogyasztásával elkerülhetőek a fertőzések. Jó vízhajtó.

Sóska

Annak ellenére, hogy a sóska nem túl gyakori étel az asztalunkon, érdemes belekeverni ízletes és frissítő salátánkba már csak azért is, mivel rengeteg vasat tartalmaz (100 grammonként 8,5 mg-ot), amely fedezi a napi vasszükségletünket. Kiváló A- és C-vitamin-forrás és a kalóriatartalma is alacsony. Savanyú íze jól illik a tojáshoz, de felhasználhatjuk különböző szószok, levesek elkészítésénél is.

TIPP – Gyermekvállalás előtt fel kell tölteni a folsavraktárokat!

 

Sóska, saláta, spenót, spárga mind folsavban gazdag növények. Azok a nők, akik gyermekvállalásra készülnek, egyenek sokat belőle, hiszen a terhesség kezdetén a folsavszükséglet megduplázódik.

Vigyázat, a folsav hő hatására lebomlik!

Galenus