A tüdőrák sokáig tünetmentes

40 éves kor felett kifejezetten ajánlott a rendszeres és célzott szűrővizsgálat, a dohányzók számára pedig fokozottan, hiszen az ő esetükben hetvenszeres mértékű a rizikó – hívja fel az érintettek figyelmét Jakupcsek Gabriella.

Sokan hajlamosak legyinteni a megelőző jellegű szűrővizsgálatokra, főleg azok, akik nem dohányoznak, mert azt gondolják, hogy a hazai statisztikák egyik vezető haláloka – a tüdőrák – őket nem érinti. A tüdő daganatos megbetegedését azonban számos tényező okozhatja, beleértve a családi anamnézis esetén fennálló genetikai hajlamot, a meggyengült immunrendszert, az érzelmi egyensúly hiányát, illetve akár a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok, nyomelemek, mint például a szelén hiányát is. Ez utóbbi esetén akár hatszorosára is nőhet a daganatos megbetegedés kockázata.

Mellkasi CT

A rendszeres és célzott szűrővizsgálatok, mint például a csökkentett sugárdózisú mellkasi CT-vizsgálat révén, pontos kép nyerhető a vizsgált terület állapotáról. A hagyományos röntgen vizsgálattal ellentétben, az akár 2-3 milliméteres elváltozás kimutatására képes eljárással a gyógyulási esély is megnő.

Mi okozhat tüdőrákot?

Már a fogantatásunk pillanatától kezdve számos hatásnak vagyunk kitéve, amelyek az évek során egyre inkább megsokszorozódnak. Ezek az élet valamennyi aspektusát átszövő, belső és külső faktorok együttesen alakítják és befolyásolják az egyén testi-lelki-szellemi állapotát, beleértve az egészséget is. Ahhoz, hogy valóban jól érezhessük magunkat a bőrünkben, oda kell figyelnünk a szervezetünk jelzéseire. A törődés eredményeként fellépő magabiztosság pedig segít az egészség megőrzésében. Ennek igazi kincs mivoltára általában csak annak hiánya esetén eszmélünk rá. A megelőzés mellett azonban a közvetlen kiváltó okok megszüntetésére is oda kell figyelnünk.

  • dohányzás, környezettszennyezés, táplálék

„A külső faktorok közül az egyik legkézenfekvőbb a dohányzás, ami mintegy hetvenszeresére emeli a daganatos megbetegedés kockázatát, de jelentős mértékben járul hozzá annak kialakulásához a környezetszennyezés, valamint a rákkeltő anyagok táplálkozással való bevitele vagy jelenléte is.” – hívja fel a figyelmet Dr. Tóth Judit, radiológus szakorvos, a Euromedic Diagnosztikai Központ – Debrecen orvosigazgatója.

Ne füstölögjünk!

A kockázati faktorok csökkentése érdekében az első és legfontosabb lépés a dohányzásról való leszokás, amelynek előnyei már az első naptól érzékelhetőek. Az utolsó elszívott cigarettát követő mintegy 20 perc elteltével a vérnyomás és a pulzusszám visszaáll a normális szintre, 48 óra múlva a nikotin kiürül a szervezetből, 3-9 hónapon belül a tüdőkapacitás 10 százalékkal nő, 1 év alatt a felére csökken a szívroham kockázata, 10 év elteltével pedig felére csökken a tüdőrák kockázata.

„A korábbiakban a többségében férfiakra jellemző betegség mára a nőket is elérte. Az ő esetükben fokozottan fontos fiatalosság megőrzését is segíti a dohányzásról való leszokás, hiszen a fakó és ráncosodó bőr visszanyeri az adott életszakaszra jellemző normális színét és állapotát, ami az ápoltság érzése mellett a társadalmi érvényesülésben is segít.” – teszi hozzá Dr. Tóth Judit.

Jakupcsek Gabriella, aki harmadik éve áll a Euromedic Diagnosztika a szűrővizsgálatokat népszerűsítő kampánya élére azzal a céllal, hogy személyes példáján keresztül minél több embert tudjon megszólítani, rendkívül büszke arra, hogy képes volt abbahagyni a dohányzást. „Fiatal korom óta odafigyelek az egészséges életmódra, beleértve a korszerű táplálkozást, a testmozgást, valamint a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt, azonban egy-egy stresszesebb időszak hozzájárult ahhoz, hogy a cigaretta után nyúljak. Immáron 10 éve nem gyújtottam rá, ezért úgy vélem, hitelesen tudom képviselni ezt a jó ügyet. A szűrővizsgálatok alapvetően fájdalommentesek, de az esetleges legkisebb kellemetlenség is semmiségnek tűnik, ha ezzel egy komoly bajt előzhetünk meg.” – fűzi hozzá a népszerű műsorvezetőnő.

Amit a mellkasi CT-vizsgálatról tudni kell

A CT képalkotás röntgensugárral történik, ami sugárterhelést jelent a betegnek. A folyamatos technikai fejlődés következtében azonban a modern CT szerkezetekkel végzett vizsgálatok sugárterhelése lényegesen kevesebb, mint a régebbi készülékekkel végzetteké. A vizsgálat teljes időtartama 5-15 perc, a vizsgált terület nagysága és a tünet függvényében. Az eljárás már néhány milliméteres góc kimutatására is képes. Ez a módszer természetesen nemcsak a daganatos betegségek felfedezésében nyújthat segítséget, hanem a tüdőállományt érintő gyulladásos betegségek diagnosztizálásában is.

A páciens egészsége szempontjából CT-vizsgálat elvégzése akkor javallott, ha a képalkotó diagnosztikai eljárással nyert információ hasznosabb számára, mint a sugárterhelés kockázata. CT vizsgálathoz legtöbbször intravénás kontrasztanyag adás is szükséges, ami ritkán allergiás reakciót is okozhat.

További információért kérjük, látogasson el a www.euromedic.hu weboldalra.

HK Strategies