A vidámság jót tesz az egészségnek

A nevetés elősegíti az endorfin (boldogság) hormon felszabadítását az agyban. A buddhista szerzeteseknél például egykor szokássá vált, hogy minden reggel néhány percig nevessenek, derűs nyugalmuk biztosítása érdekében a nap folyamán. Számos tanulmány kimutatta a nevetésnek nemcsak az általános közérzetre, hanem az egészségre gyakorolt jótékony hatásait is. Ez utóbbiak közé tartozik, egyebek mellett, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, élénkíti a vérkeringést, megmozgatja arc és a nyak izmait. Íme néhány egyszerű gyakorlat és hasznos tipp a vidám hangulat elősegítésére, a stresszoldó nevetés gyakoribbá tételére, ha ránk tör a levertség a túlterhelt mindennapokban.

1. Gyakorlat örömteli események felidézésével

Üljünk le egy székre, talpunkat a földön nyugtatva. Kezdésképp lélegezzünk mélyeket, és jól fújjuk ki a levegőt a tüdőnkből.  Ezután csukjuk be a szemünket és gondoljunk egy olyan jelenségre/eseményre, mely örömmel tölt el minket – lehet ez egy festői naplemente, egy szép dallam, vagy akár egy múltbéli nyaralás kedves emléke… „Lélegezzük be” az így keletkező,  kellemes érzést, mélyen, mint egy parfüm illatát, miközben mellkasunk kitágul. Kilégzéskor hagyjuk, hogy ez az érzés szétáramoljon egész testünkben. Közben arcunk váljék mosolygóssá, hogy erősítsük magunkban ezt a derűs állapotot.

2. Gyakorlat hanghatással

Nyújtózkodjunk ki alaposan, majd ha jól esik, ásítsunk egy nagyot, és helyezkedjünk el kényelmesen. Belégzéskor töltsük meg bőven levegővel a tüdőnket, kilégzéskor pedig lassan engedjünk ki magunkból hangokat a következők szerint: ah, ah ah, ah ah ah… Kezdjük újra a gyakorlatot mind nagyobb lelkesedéssel mindaddig, amíg igazi nevetésbe nem torkollik!

3. Egy hasznos tipp: töltsük meg személyes, „vicces dobozunkat”!

A „vidámság dobozának” már az elkészítése is szórakoztató lehet, a használata pedig megmenthet a ránk törő rossz hangulattól. Szánjunk rá időt, és gyűjtsük össze mindazt, ami korábban jól megnevettetett bennünket: humoristák CD-je, DVD-je, vagy egy vígjáték filmfelvétele, humoros könyv, a legviccesebb mondások gyűjteménye stb. Ha közelít a búskomor hangulat, sikerrel válogathatunk a dobozból!

4. Szervezzünk „csiklandozó szeánszot”!

Egy szabadidős javaslat a hangulat javítására: baráti, vagy családi körben jöjjünk össze otthon, és győzzük meg a csoport tagjait a csiklandozás okozta nevetés jótékony hatásáról. Ennek ajánlott módja a következő: egy önként jelentkező kényelmesen elnyúlik egy pamlagon. Aztán a család (baráti kör) többi tagja köré gyűlik, hogy csiklandozzák – mindkét oldalnak jót fog tenni az így létrejövő vidám hangulat, nevetés, persze nem túllépve egy adott időt. Közben egy másik résztvevő felelős lesz azért, hogy betartsunk néhány szabályt: a csiklandozott személy mondja meg, testének van-e olyan zónája, ahol nem esik jól a csiklandozás; jelezzük neki, mikor kezdjük a csiklandozást, nehogy hirtelen érje; azonnal hagyjuk abba a „szeánszot”, amikor az illető kéri.

5.  Próbáljunk ki három vidám, stresszoldó gyakorlatot!

Több alkalommal kísérletezhetünk a következő gyakorlatok mindegyikével, melyeknél a nevetés még „ragadós” is lehet:

– Szívből jövő nevetés. Amikor hangulatunk szempontjából szükségünk van rá, gondoljunk egy vidám dologra, és nevessünk a karunkat felemelve, kezünket tenyérrel felfelé tartva, fejünket hátrahajtva. Úgy fogjuk érezni, hogy a nevetés a szívünk mélyéből jön, ami a környezetünkben lévőkre is átragadhat.

– „Nevet a telefon”’. Szabadidős játék a hangulat javítására társaságban: egy képzeletbeli mobiltelefont tartva helyezkedjünk el a többiek előtt, vidám, nevetéssel tarkított beszélgetést imitálva – grimaszaink, gesztusaink vidámabbá tehetnek minket és a környezetünket is.

– Fokozatos nevetés. Rossz kedvünk elűzésére, szintén társaságban, próbáljuk ki, hogyan tudunk lassan, fokozatosan az igazi, jóízű nevetésig eljutni. Miközben a többiek nevettetni próbálnak különböző módokon, kezdjük a gyakorlatot mosolygással, félig nyílt ajkakkal, majd folytassuk fokozódó intenzitású nevetéssel. Amikor már minden résztvevő velünk nevet, elértük célunkat.

 

Galenus