A visszafordíthatatlan látásvesztés

0
5556

Az időskori makuladegeneráció (AMD) az időskori vakság első számú oka Magyarországon. A betegség a makulát, más néven sárgafoltot támadja meg és fokozatosan rontja az éleslátást.

Időskori makuladegeneráció

Az AMD a retina központi részének, a makulának (sárgafolt) az elfajulását okozza. A sárgafoltban képződik az éleslátás, ami szükséges például az olvasáshoz és az autóvezetéshez. A betegség előrehaladtával végül teljesen megszűnik a központi látómező. Az AMD első észlelhető tünetei, hogy homályos rész jelenik meg a látómező közepén és torzul a látás.

Mik az időskori makuladegeneráció tünetei?

A makuladegeneráció száraz formájának kezdeti tünete legtöbbször a látás elhomályosodása. Ez eleinte csak a központi látómezőt érinti, majd a homályos folt fokozatosan kiterjed a betegség súlyosbodásával. Az is előfordul, hogy amennyiben csak az egyik szemet támadta meg az AMD, akkor ezek a kezdeti tünetek nem jelentkeznek. A betegség egyik típusában először az egyenes vonalak tűnnek görbének vagy hullámosnak, és gyakran rohamos gyorsasággal halad előre a látásromlás. A betegek egyre nehezebben tudnak olvasni, és olyan tevékenységet végezni, amely éleslátást igényel.

Mi okozza az időskori makuladegenerációt?

A sárgafoltban fellépő mikrotápanyag-hiányon kívül számos rizikófaktor játszhat még szerepet a makula degeneráció kialakulásában azáltal, hogy káros hatással vannak a szem védelmi rendszerére. A legfontosabb veszélyek között kell megemlíteni a dohányzást, a luteinben és zeaxantinban szegény étrendet, az elhízást, az erős napfényt, a családi hajlamot, a nemet (nőknél nagyobb eséllyel alakul ki AMD), a magas vérnyomást és a világos szemszínt.

Hogyan előzhető meg az időskori makuladegeneráció?

Az AMD következtében elvesztett látást visszaállítani már nem lehet, éppen ezért nagyon fontos a megelőzés. A szem épségének megőrzéséért a következő lépések tehetők:

 • Rendszeres szemészszakorvosi szemvizsgálat.
 • Megfelelő mennyiségű, a szem védelme szempontjából fontos tápanyag, mint például a cink, a C- és E-vitamin, a lutein és a zeaxantin. Ezeket zöldségek fogyasztásával vagy táplálékkiegészítőkkel lehet a szervezetbe juttatni.
 • Dohányzás mellőzése.

Kialakult önnél AMD? Vizsgálja meg szemét az Amsler-ráccsal!

Az időskori makula degeneráció az időskori vakság leggyakoribb oka. Az AMD a retina központi részét támadja meg és a beteg fokozatosan elveszíti központi éleslátását. A látómező központi részén jelentkező homályos folt vagy eltorzult kép, elgörbülő vonalak a makula degeneráció első tünetei lehetnek. Az alábbi Amsler-rács segítségével elvégezhet egy gyors tesztet, hogy megtudja, önt is érinti-e az AMD. (Infovonal: 06-20/472-8311 alapdíjas szám.)

Az Amsler-rács használata:

 • Világos helyen
  – tartsa fel magától 30-40 cm-re a rácsot,
  – és viseljen szemüveget, amennyiben szemüveges.
 • Takarja le az egyik szemét, a másikkal pedig nézzen a központi pontra.
 • Figyelje meg, hogy lát-e rendhagyó formákat, hullámokat, görbe vonalakat, hiányzó négyzeteket.
 • Ismételje meg a másik szemével is.

A teszt közben a négyzetrács mind a négy sarkát látnia kell.

Amennyiben a rácsszerkezetet nem látja egységesnek, görbe vonalak jelentkeznek vagy hiányoznak egyes részek, forduljon szemész szakorvoshoz. A rács normálistól való bármilyen eltérése kialakuló AMD-re utalhat.Vegye figyelembe, hogy az Amsler-rács már csak az előrehaladott makula degenerációt tudja kimutatni! Így ha nem is látott elváltozást az Amsler-rácsban, akkor is keressen föl szemész szakorvost, ha ön 50 év fölötti és érvényes önre a rizikófaktorok bármelyike (dohányzás, túlsúly, szegényes étrend, túlzott napfényen való tartózkodás).

„A TÖKÉLETES LÁTÁSÉRT” kampány anyagából