Afta lelki okok miatt?

0
12027
Fotó: 123rf.com

Rohanó világunkban pszichés problémáink egyre nagyobb mértékben befolyásolják fizikai állapotunkat, és az ún. pszichoszomatikus betegségek okozói lehetnek. Ezek a bajok olyan fizikai tünetekkel járnak, melyek egyetlen szervre összpontosulnak, de az egész fiziológiai rendszerre is kiterjedhetnek. Minthogy elsődlegesen lelki eredetűek, sokféle aggodalom, feszültség, szorongás, neurózis visszatükröződését jelentik.

Egy jelentős (haláleset, válás, szakítás, baleset, munkahelyvesztés stb. okozta) lelki sokk lerombolhatja szervezetünk természetes védekezőrendszerét, így nem csoda, hogy számos egészségügyi bántalom előidézője lehet.

A pszichoszomatikus betegségek szemléltetik leginkább az idegállapot és az immunrendszer közötti kapcsolatot. Amikor a léleknek nagy megpróbáltatásokat kell kiállnia, a fizikum azonnal vészjelzéseket ad le. Ennek kiváltó okai mára már ismertek: stressz hatására a szervezet mellékvesekéreg-hormont termel, ami csökkenti az immunrendszer védekezőképességét.

A leggyakoribb bántalmak a gyomorfekély és a magas vérnyomás.

Az orvosok azt is megállapították, hogy a bőrbetegségek – ha nem fertőzéshez vagy vírushoz kötődnek – szintén gyakran pszichés eredetűek. A pikkelysömör, szemölcs, herpesz, a fokozott verítékezés, a rosacea, ekcéma, afta mind-mind a bosszankodás, izgalmak, felindultság következményei lehetnek.

Fájó hólyagocskák

Nemigen gondolunk rá, pedig így van. A szájunk az egyik „legszennyezettebb” nyálkahártya-felületünk. Sokféle kórokozót, mikrobát „bekapunk”, lenyelünk, már csak a légzés, a beszéd útján is. Vagy fertőzött, nem kellően tiszta élelmiszert fogyasztunk.

Mindezt persze a szervezetünk legyőzi, semlegesíti, kiüríti, de vannak esetek, amikor felülkerekedik a baj.

• Csökken a szervezet védekezőképessége.
• Bizonyos fizikai, kémiai hatás következtében sérülés keletkezik a szájnyálkahártyán.
• Egyes ételek (dió, csokoládé, citrusfélék) is felmaródásokat okozhatnak.

Így kialakul a szájban az afta. Ez igen fájdalmas, lapos, kerek, középen sárgás, a szélén vöröses udvarú fekély. Egyszerre több is jelentkezhet, ami nagyon megnehezíti az étkezést.

Forrás: Galenus