Ahányféle köhögés, annyiféle gyógyszer

0
1802

Elkapott valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzést, és köhög? Annyira kínozza a köhögés, hogy aludni is alig tud tőle? A gyógyszertárakban a kanalasoktól a tablettákon át a forróital-porokig válogathat a köhögés kezelésére alkalmas készítmények között. Nem mindegy azonban, hogy milyen jellegű a köhögése, ugyanis csak annak ismeretében választható ki a megfelelő készítmény.

A köhögés típusai megfázás alkalmával

A száraz köhögés kínzó, ugyanakkor nem hoz megkönnyebbülést, mivel nincs jelen felszakítható váladék a légutakban. Mivel a száraz köhögés heteken át tarthat, a köhögési inger csillapítására alkalmazott készítmények szedése sokat javíthat a panaszokon: a száraz köhögés enyhítésére köhögéscsillapítók, pl. dextrometorfán hatóanyagú szerek javasolhatók.

A hurutos vagy produktív köhögés szörtyögő hanggal és az alsó légutakban felhalmozódott váladékkal társul. Amellett, hogy a lerakódott váladék a kórokozók melegágya, a beszűkült légutak következtében kevesebb oxigénhez jutnak csak a sejtek. A köhögés ebben az esetben hasznosnak bizonyul, hiszen a váladék garatba való feljutását, távozását segíti elő. Köptető és hurutoldó hatóanyagokkal a felköhögés elősegíthető.

A köhögésnek ennél a fajtájánál a váladék mennyiségét növelő köptetők (pl. kakukkfű kivonata, terpén-hidrát), valamint a váladékot elfolyósító, „felszakító” hurutoldó készítmények (pl. acetil-cisztein, karbocisztein hatóanyaggal) alkalmazása javasolható. Ez utóbbi esetben a bőséges folyadékbevitel mellett a levegő megfelelő (40-60%) páratartalmának a biztosítása is javíthat az állapoton.

Ön is köhög?

Annak ismeretében, hogy

  • milyen típusú köhögése van,
  • hány éves,
  • milyen egyéb gyógyszereket szed,
  • esetleg milyen alapbetegségei vannak,
  • a gyógyszerésze segítségével kiválaszthatja az önnek leginkább megfelelő gyógyszert.
  • Hasznos, ha figyelembe veszi azt, hogy az ön által választott készítmény tartalmaz-e alkoholt vagy cukrot, netán mikor vehető be az utolsó adagja, hogy az az éjszakai alvás nyugalmát ne zavarja meg.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse a gyógyszertárakban!