Mennyire gyors a „rapid” fájdalomcsillapítás?

0
1851
Fotó: gettyimages.com

Az akut fájdalommal küzdő betegek minél rövidebb időn belül, minél hatásosabban szeretnék megszüntetni a fájdalmukat. A megfelelő fájdalomcsillapítás érdekében a hatóanyag és annak dózisa mellett arra sem árt odafigyelni, hogy a bevételt követően mennyi idő alatt lép fel a fájdalomcsillapító hatás, vagyis gyorsan ható, azaz „rapid”-e egy készítmény.

„Gyorsan hasson, és érjen is valamit” – hangzik a betegek igénye a patikában. A tenziós típusú fejfájás, a migrén, a fogfájás, az akut sportsérülések vagy a menstruációs görcs enyhítésére is alkalmazhatók az ibuprofént tartalmazó gyógyszerek, amelyek nagy része vény nélkül kapható.

Az ibuprofénnél egy több mint 50 éves hatóanyagról van szó, amely még mindig képes „újat mutatni”, elsősorban annak köszönhetően, hogy a gyógyszertechnológusok „új ruhába öltöztetik”.

Mit is jelent ez?

A fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású ibuprofén hatóanyag az új készítményekben is változatlan marad, miközben a gyógyszerforma és a benne alkalmazott segédanyagok változnak. Vagy is a hagyományos tabletta helyett például lágy kapszuláról lesz szó, amelyben olyan, okosan megválogatott segédanyagok találhatók, amelyek biztosítják, hogy a készítmény fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása a bevételt követően minél hamarabb ki alakulhasson. Aki már szenvedett hasogató fejfájásban, vagy akit már kínzott fogfájás – és ki ne lenne érintett? –, az egyetért azzal, hogy minden perc számít.

A gyorsan felszívódó és gyors hatásfellépésű, vagyis a fájdalmat rövid időn belül csillapító, úgynevezett „rapid” szereknél az időfaktor igen kedvező.

Egyórányi fájdalom megspórolható?

Az ibuprofén példájánál maradva: a „rapid” 400 mg ibuprofént tartalmazó lágy kapszulák esetén a maximális vérbeli hatóanyagszint eléréséhez szükséges idő körülbelül 40 perc. Ekkor a fájdalommal küzdő beteg vérkeringésében már nagy mennyiségben jelen van az ibuprofén, és a beteg általában már egyértelműen érzi, hogy enyhül a fájdalma.

Ezzel szemben ez az időérték a normál kioldódású, hagyományos ibuprofénes tablettáknál 60–120 perc (jellemzően 90 perc). Egy kis számolással kiderül, hogy a majdnem egy óra időbeli különbség nem lényegtelen!

Fotó: 123rf.com

A „rapid” gyógyszereknél nem XXI. századbeli felfedezésről van szó. Már egy közel 30 évvel ezelőtti közlemény is rámutatott arra, hogy a 400 mg ibuprofént tartalmazó lágyzselatin-kapszulából mintegy harmada idő alatt jelentősen magasabb vérben mért ibuprofén csúcskoncentráció valósítható meg, mint a filmbevonatos ibuprofénes tablettákból.

Gyorsan jön, és gyorsan múlik a hatás?

A „rapid” ibuprofénes készítmények alkalmazásakor rövidebb időn belül fellép a fájdalomcsillapító hatás, hamarabb múlik a fájdalom, mint a hagyományos formulációjú gyógyszerek bevételekor. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy – a későbbiekben – hamarabb abbamarad/múlik a hatás, és korábban kell a betegnek a következő gyógyszeradagját bevenni. Vagyis a hatás nem cseng le olyan gyorsan, hogy hamarosan szükségszerűen egy új „pirula” után kelljen nyúlnia a betegnek.

A fogfájás csillapítása kapcsán bizonyosodott be, hogy azoknál, akik „rapid” 400 mg ibuprofént tartalmazó készítményekkel csillapították a fájdalmukat, 6 óra elteltével ritkábban volt szükség egy újabb adag fájdalomcsillapítóra, mint azoknál, akik hagyományos formájú (tehát nem „rapid”), 400 mg ibuprofént tartalmazó fájdalomcsillapítót vettek be. Számszerűen: a „rapid” hatású ibuprofénes készítményt bevevő betegeknek csak a 32%-a vett be 6 óra elteltével egy újabb adag fájdalomcsillapítót, míg a hagyományos ibuprofénes gyógyszert használók 43%-ának volt szüksége 6 óra elteltével egy újabb adag patikaszerre.

Mit jelent ez? Minél kevesebb gyógyszeradag bevételével csillapítható a fájdalom, annál jobb, mert akkor a mellékhatások kisebb kockázatával kell számolni, vagyis a rapid formulációk választása előnyös lehet.

Ha a patikában válogatunk az ibuprofénes gyógyszerek között… Klinikai tapasztalat, hogy minél magasabb az ibuprofénvérszint a gyógyszer bevételét követően 1 órával, annál jelentősebb mértékű a fájdalomcsillapítás; azaz annál hamarabb csillapodik a fájdalom. A patikában – az akut fájdalmak kifejezettebb csillapítása érdekében – érdemes tehát olyan ibuprofénes gyógyszert választani, amelynek a bevételével a fájdalomcsillapításhoz szükséges ibuprofénvérszint viszonylag rövid időn belül elérhető.

Dr. Budai Mariann PhD
szakgyógyszerész

Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!