Akad, szorul és fáj! A pattanó ujjról röviden

0
826
Fotó: pixabay.com

Sokan jelentkeznek a kézsebészeti rendelésen kellemetlen és furcsa kézpanaszokkal. Olyan érzés ez, mintha elakadna valamelyik ujj, aztán a nyújtás csak nagy kattanás, pattanás kíséretében sikerül. Mivel ilyenkor az ínhüvely jelentősen beszűkül, általában csak a műtét segít.

A pattanó ujj olyan elváltozás, ami az inakat és az azokat körülvevő ínhüvelygyűrűket érinti. Az inak az alkari izmoktól egy csatornán átfutva a hosszú ujjakig és a hüvelykujjig futnak. A csatornában sima belső felületű ínhüvely, így biztosított az inak könnyű csúszása. A pattanó ujj akkor alakul ki, ha az ín lefutása mentén megvastagodás, csomó képződik, vagy ha az ínhüvelygyűrű belső felületén gyulladásos felrakódások keletkeznek.

A megvastagodott ínnak át kell csúsznia, ugrania a csatorna nyílásán, ez egy pattanó-roppanó érzést okoz az ujjakban. Amikor az ín elakad, további gyulladást és duzzanatot hoz létre, ami ördögi körként a panaszok fokozódásához vezet. Néha az ujj teljesen elakad, ilyenkor nehéz kinyújtani, esetleg hajlítani. Az okok nem egyértelműek.

Fotó: pixabay.com

A kéz túlterhelése, vagy tenyéri tompa sérülés irritálhatja a hajlító inakat. Bizonyos betegségek (reumás ízületi gyulladás, köszvény, cukorbetegség) is okozhatnak pattanó ujjat. A tünetek az ujjak tövében megjelenő fájdalommal, nyomásérzékenységgel kezdődnek, az ínhüvely megvastagodása jól tapintható. Az ujj elakadása a hosszú ujjakon a középső percen, a hüvelykujjon, a végpercen érezhető. A pattanó ujj kezelésének célja az elakadás, a roppanás megszüntetése és az ujjak fájdalom nélküli teljes mozgásterjedelmének helyreállítása.

Az inak körüli gyulladás és megvastagodás megszüntetésével az inak könnyű csúszását kell lehetővé tenni az ínhüvelyben. Szóba jöhet nyugalomba helyezés, rögzítők használata, gyulladáscsökkentő gyógyszerek adása. Ha a nem műtéti módszerek nem csökkentik a panaszokat, operálni kell. Ez általában egynapos sebészeti vagy járóbeteg-ellátás keretén belül zajlik. Az érzéstelenítés helyi, általános vagy regionális (felkari) lehet.

Az operált ujjat a műtét után azonnal el lehet és el is kell kezdeni mozgatni. A fájdalom megszűntével a mindennapi kézhasználat lehetővé válik, a varratszedésig a sebet és a kötést víz nem érheti. Javaslom, hogy ha valakinél már kialakult a pattanó ujj, ne halogassa a kezelést, mert szakember segítsége nélkül nem várható a panaszok megszűnése!

Dr. Boross György
ortopéd-, kézsebész, baleseti sebész
drboross@drboross.com
www.drboross.com