Aki Egyiptomba utazik, mindenképpen oltassa be magát!

Az Európai Unió több országában is találtak hepatitis A fertőzötteket a tavaly novembertől idén áprilisig tartó időszakban. Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) kutatása alapján kimutatható, hogy a betegséget minden esetben Egyiptomból hurcolták be, bár a pontos forrást még nem sikerült azonosítani. Éppen emiatt az ECDC minden egyiptomi utazónak azt javasolja, hogy vegyék fel a hepatitis A elleni védőoltásokat mielőtt megkezdik nyaralásukat.

2012 novembere és 2013 áprilisa között több hepatitis A (HAV) fertőzést  jelentettek az Európai Járványügyi Központba. A megbetegedések közül 15 esetben megerősítették, 89 esetben pedig valószínűsítették a vírus jelenlétét.

A járvány által érintett 14 európai országban azonos, IB algenotípushoz tartozó kórokozót mutattak ki. Az érintett országokban végzett előzetes epidemiológiai vizsgálatok alapján egyelőre nem sikerült pontosan meghatározni a fertőzés forrását, csak annyit, hogy egyiptomi utazókról van szó.

 

A hepatitis A vírusos megbetegedések hatására az ECDC javasolja minden Egyiptomba, különösen a Vörös Tengerhez utazó számára a védőoltás felvételét.

Az utazóo oltassák be magukat

Az ECDC ezért javasolja minden Egyiptomba, különösen a Vörös Tengerhez utazó számára a védőoltás felvételét, amennyiben az immunizáció korábban nem történt meg.

Turistákra is veszélyes

Mint ismeretes, az észak-afrikai országban gyakoriak a hepatitis A járványok, a vírusfertőzések alkalmanként érinthetik a turistákat is. Kilenc évvel ezelőtt például az egyik hurghadai, ötcsillagos egyiptomi szállodában több száz nyaraló egyszerre fertőződött meg hepatitis A vírussal, később 2008-ban egy teljes német turista csoport tért haza betegen Egyiptomból. Az elmúlt hónapokban ismételten közel 100 utazót érintett a fertőző májgyulladás.

Az ECDC és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) folyamatosan figyeli a járvány alakulását, és tájékoztatnak az aktuális eseményekről. Emellett az érintett országok egészségügyi szervei folyamatos kapcsolatban vannak az egyiptomi hatóságokkal, és igyekeznek a lehető legrövidebb időn belül kideríteni a fertőzés forrását.

Miért veszélyes a hepatitis A?

A hepatitis A betegség olyan fertőző, vírus által terjesztett betegség, amely a világ számos országában előfordul. A hepatitis A vírus a szájon keresztül fertőzi meg az újabb betegeket, így rendkívül könnyen terjed.

  • A kórokozó mosatlan vagy szennyezett vízzel mosott zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, vagy nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerül a szervezetbe.
  • Veszélyesek lehetnek a szennyezett csapvízből készült jeges koktélok, fagylalt és saláták.
  • A fertőzés kialakulásához elég, ha egy fertőzött ember él a környezetünkben, és az valamilyen módon, akár a mosatlan kezével megérinti azokat a tárgyakat vagy élelmiszereket, amelyeket a szánkba veszünk.

A hepatitis A tünetei

Az egyiptomi utazóknak érdemes mindenképpen kérni a hepatitis A elleni vakcinát háziorvosuktól vagy a legközelebbi oltóközpontban, ugyanis a fertőző májgyulladás igen kellemetlen tünetekkel járó betegség, ami akár több hónapig elhúzódó gyógyulási folyamattal járhat együtt. Felnőttek esetén gyakoribbak a tünetek, mint gyermekeknél.

 

A betegeknél sárgaság, általános gyengeség, hasi fájdalom, hányinger és láz jelentkezik. A vírus lappangási ideje 28-30 nap, ezt követően alakulnak ki a tünetek, amelyeket legtöbbször kórházban kezelnek, ugyanakkor a fertőzőképesség már a fertőzést követő második hét után kialakul.

Oltással a biztos védelemért

Az alapvető higiénés rendszabályok betartásával ugyan csökkenthetjük a hepatitis A vírussal történő megfertőződés esélyét, azonban biztos és hosszú távú védelmet védőoltással szerezhetünk. A hepatitis A elleni védőoltást bárki kérheti, kisgyermekeknek az első adag már 12 hónapos kortól beadható. Az utazóknak az első adagot ajánlott legalább 4 héttel az utazás előtt megkapni, de minimum 2 hét kell, hogy megfelelő védettségi szint alakuljon ki. A tartós védettség kialakulásához két oltásra van szükség. A másodikat, az első után – minimum – 6 hónap múlva lehet beadni, így a jelenlegi kutatási adatok alapján várhatóan harminc évre szóló védettséget szerezhetünk.

VIPR