Aki rosszul eszik, könnyen cukorbeteg lehet – 2. rész

0
1151

A cukorbetegség okai több tényezősek, de a kialakuláshoz fontosak az életmódbeli rossz szokások is. A finomított élelmiszerek vércukorszint ingadozást okozó hatását már volt szó, most nézzük, mire kell figyelnünk a diabétesz elkerülése érdekében!

 

Ennek fényében fontos, hogy reggel bőséges, fehérjedús reggelit fogyasszunk, melynek része lehet a sok zöldség is, mert az megfelelő mennyiségű rostanyaggal van tele.

 

 • Fontos, hogy valamilyen rostdús, vagy sokmagos barnakenyeret együnk, és ne pl: zsömlét. Így az emésztés lassabb mértéke miatt a vércukorszint lassan emelkedik, ami nem okoz olyan magas inzulincsúcsot (hirtelen inzulinszint emelkedést), és így nem jön létre a „hullámvasút”.
 • Ennek kiküszöbölésére a másik alapvető fontosságú dolog a rendszeres, gyakori de kis mennyiségű étkezés. De ez ne nassolás, ne édesség legyen: ezeket kerüljük. Érdekes, hogy a hagyományos orvostudomány a cukorbetegeknek zsömlét ajánl, mert azzal könnyen számolható a szénhidrátbevitel. Közben pedig pont a fent említett ingadozást erősíti vele.
 • Gondoljuk végig, mit eszünk nap mint nap. A hús, a fehérkenyér, az édesség, a kóla, a sör mind erősen savasítanak, nem is beszélve a színezőanyagokról és a tartósítószerekről. Ez mind-mind kedvez azoknak a mikroorganizmusoknak, amiket fentebb említettünk.

 

Hogy mi is a cukorbetegség, és hogyan alakul ki, arról cikkünk 1. részében olvashat!

Ezen szervezetek anyagcseréjének végtermékei számunkra testidegen anyagok, melyek károsíthatják az emberi szöveteket (így pl.: a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit), nem is beszélve az ellenük fellépő immunreakciókról, melyek autoimmun betegségeket is produkálhatnak.

 • Épp ezért különösen fontos a napi 4-5-szöri zöldségfogyasztás a cukorbetegek számára, illetve a zsemle helyett inkább a sokmagvas barnakenyerek.
 • Fontos még megemlíteni a rendszeres testmozgást, mely hormonális hatásainál fogva jótékony hatással van az anyagcserére, nem is beszélve a testsúly könnyebb kontrollálásáról. Ez azért is lényeges, mert mint a bevezetőben említettük, a cukorbetegek nagy része túlsúlyos. A súlyfelesleg ledolgozása önmagában is sokat tud javítani a szénhidrát anyagcserénken.

Étrendkiegészítők szerepe

 1. Cink – A második legnagyobb mennyiségű mikroelem a szervezetünkben. Fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában és a testsúly-kontrollban. A cink szükséges a hasnyálmirigy inzulintermeléséhez, az inzulin hatékony működéséhez is.
 2. Króm – A króm növeli az inzulin hatékonyságát. Króm hiányában a normális mennyiségű inzulin többszöröse szükséges ugyanazon hatás eléréséhez. Épp ezért főleg az inzulinérzékenység csökkenésekor fontos a szerepe.
 3. Vanádium – Egyre jobban kutatott ásványi anyag. A tanulmányok azt mutatják, hogy csökkenteni képes az inzulin és a vércukorcsökkentő gyógyszerek iránti igényt. Ezt az inzulinérzékenység növelésével éri el. Épp ezért pótlása alapvető jelentőségű cukorbetegség esetén.
 4. Bitter Melon (keserű dinnye) – Ez a gyümölcs nagymértékben képes javítani a test természetes képességét a vércukorszint szabályozásában embereken és állatokon is. Magjában inzulin-szerű hatással rendelkező anyagok vannak. E mellett növeli a máj glukóz felhasználási képességét.
 5. Gymnema Sylvestre – A gurmar néven is ismert növényt az Ayurvéda évszázadok óta alkalmazza a túl sok cukor semlegesítésére. Fokozza a hasnyálmirigy inzulintermelését, ezáltal csökkentve a cukorszintet, mely mind a vércukor, mind a glukóz által módosított hemoglobin szintjének csökkenésében megmutatkozik.
 6. Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) – Szintén javítja a szénhidrát anyagcserét. Segít kiegyenlíteni a vércukorszint hullámzását, mely által csökken a sóvárgás. Ezek mellett felgyorsítja a cukor lebomlását, mely által nem csak a vérben, de a sejtekben is gyorsabban csökkent a cukorszint, így nő a sejtek inzulin-érzékenysége is. Épp ezért ez a növény sok súlycsökkentő és anti-diabetikus készítménynek.

 

 

Dr. Gulyás Tamás
www.vitaminsziget.com