Allergiás? Nem mindegy, hogy mit fúj az orrába!

Önnek is folyik az orra? Úgy érzi, hogy orrdugulása van? Tüsszög, netán viszket az orra/szeme/torka? Ha a felsorolt tünetek közül legalább kettőt tapasztal magán, és az egyik az orrfolyás vagy az orrdugulás, akkor valószínűleg ön allergiás rhinitisben, azaz szénanáthában szenved – éppúgy, mint hazánkban minden hetedik ember.

Létezik megoldás a panaszai enyhítésére: a legújabb hazai és nemzetközi szakmai ajánlások szerint is az ún. antihisztaminok csoportjába tartozó allergiaellenes gyógyszerek az elsőként választandó szerek, melyek a szénanátha minden tünetét hatékonyan csökkentik. A legtöbb hatóanyag recept nélkül is elérhető a patikákban.

 

Így használjuk az antihisztaminokat!

Felmerül azonban a kérdés, hogy milyen formában alkalmazzuk az antihisztaminokat; szájon át szedendő (film)tablettákat, belsőleges oldatot szedjünk-e vagy essen inkább a választás az orrspray-re.

  • Tudni kell, hogy ha csak az orrtünetek vannak jelen, azaz orrfolyás, orrdugulás vagy orrviszketés, akkor a helyileg alkalmazható készítmény, az antihisztamint (azelasztin hatóanyagot) tartalmazó orrspray a javasolt. Mivel a hatóanyag ilyenkor közvetlenül az orrnyálkahártyára jut, ezért gyorsabban és erőteljesebben csökkenti az orrdugulást, mint az antihisztamin tabletták, és a helyi alkalmazás miatt kevesebb mellékhatással jár.
  • Amennyiben több szervet (szem, torok, orr) érintő allergiás panaszok a jellemzők, akkor a szájon át szedendő tabletták, oldatok preferálandók.

A szénanáthások számára javasolt azelasztin-tartalmú Allergodil orrspray-ből napi kétszer kell az orrüregekbe fújni, és már kb. 15 perc elteltével érezhető a kedvező hatás. A vény nélkül kapható Allergodil orrspray 6 éves kortól alkalmazható, gyermekek és felnőttek szénanáthájánál – ha az orrpanaszok dominálnak – egyaránt az elsőként választandó szer.

Fel kell hívni a figyelmet arra a hibás gyakorlatra, ami szerint a szénanáthás betegek jelentős része nem antihisztaminos, hanem érösszehúzó (pl. oximetazolin, xilometazolin, tramazolin hatóanyagú) orrspray-t vagy orrcseppet használ panaszai csökkentésére. Ezek a szerek nem a szénanátha tartós kezelésére valók, mivel csak az orrdugulást csökkentik (a többi tünetre nem hatnak) és 7-14 napnál hosszabb ideig alkalmazva az orrnyálkahártya károsodását és hozzászokást okozhatnak!

szponzorált cikk