Allergiás?

0
342
Fotó: gettyimages.com

Önnek is folyik az orra? Úgy érzi, hogy orrdugulása van? Tüsszög, netán viszket az orra/szeme/torka? Ha a felsorolt tünetek közül legalább kettőt tapasztal magán, és az egyik az orrfolyás vagy az orrdugulás, akkor valószínűleg ön allergiás rhinitisben, azaz szénanáthában szenved, éppúgy, mint hazánkban minden 7. ember.

Létezik megoldás panaszai enyhítésére: a legújabb hazai és nemzetközi szakmai ajánlások szerint is az ún. antihisztaminok csoportjába tartozó allergiaellenes gyógyszerek az elsőként választandó szerek, melyek a szénanátha minden tünetét hatékonyan csökkentik. A legtöbb hatóanyag recept nélkül is elérhető a patikákban.

Többféle formában alkalmazhatja az antihisztaminokat; szájon át szedendő (film)tablettákat, belsőleges oldatot vagy orrsprayt választhat.

Tudni kell:

– ha csak orrtünetek vannak jelen, azaz orrfolyás, orrdugulás vagy orrviszketés, akkor a helyileg alkalmazható készítmény, az antihisztamint tartalmazó orrspray a javasolt. Mivel a hatóanyag ilyenkor közvetlenül az orrnyálkahártyára jut, ezért gyorsabban és erőteljesebben csökkenti az orrdugulást, mint az antihisztamin-tabletták, és a helyi alkalmazás miatt kevesebb mellékhatással jár.

– Amennyiben több szervet (szem, torok, orr) érintő allergiás panaszok a jellemzők, akkor a szájon át szedendő tabletták, oldatok a megfelelőbbek.

Fel kell hívni a beteg figyelmét, utalni kell arra a hibás gyakorlatra, ami szerint a szénanáthás betegek jelentős része nem antihisztaminos, hanem érösszehúzó orrsprayt vagy orrcseppet használ panaszai csökkentésére. Ezek a szerek nem a szénanátha tartós kezelésére valók, mivel csak az orrdugulást csökkentik (a többi tünetre nem hatnak), és 7–14 napnál hosszabb ideig alkalmazva az orrnyálkahártya károsodását és hozzászokást okozhatnak!

Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse a gyógyszertárakban