Az a kibírhatatlan szájszag

Előfordul, hogy valakinek kellemetlen szagú a lehelete, és sokszor nem is tudja, hogy ez az, amiért embertársai kerülik. Pedig a rossz szájszag általában egyszerű módon kezelhető…

Fokhagyma és hagyma

A fokhagyma vagy hagyma hatásos ellenszere a klorofilltartalmú tabletta, ami közömbösíti ezt a két intenzív szagot és ismét kellemes leheletet biztosít. A szájfrissítők egy másik fajtája, a “friss” vagy “extra friss” mentolos pasztilla oxigénbuborékokat szabadít fel, miközben lassan szétolvad a szájban, ami üdévé teszi a leheletet.

Megfázás, torokfájás

Megfázás, makacs köhögés, torokfájás vagy mandulagyulladás is okozhat szájszagot. Azért a legkellemetlenebb időszakban szopogathatunk gyulladáscsökkentő, enyhén érzéstelenítő és baktériumölő hatású tablettákat, hogy enyhítsük a tüneteket. Segít a klorhexidinglükonát tartalmú szájvíz is, mivel gátolja a baktériumok túlzott elszaporodását.

Fontos a rendszeres fogápolás

A fogak közül vagy a protézisről el nem távolított ételmaradék bomlásnak indul és rossz szagot áraszt. Ezen csak a rendszeres fogmosás segít. Legjobb, ha ezt minden étkezés után elvégezzük. A fogselyem jól kiegészíti a fogmosást, mert könnyen becsúsztatható két fog közé, ahol előszeretettel bújik meg mindenféle ételmaradék. Tanácsos fokozott gondot fordítania a szájápolásra annak is, akinek gyakran vérzik a fogínye. Bizonyos gyógynövényeket, pl. zsályát vagy mirhát tartalmazó szájvizek jótékonyan hatnak a gyulladt, fájó ínyre.

Napjában többször ajánlott szájvízzel öblögetni a dohányosoknak és azoknak, akik túlnyomórészt szájon keresztül vesznek levegőt. Az ő esetükben gyakran a nyál gyorsabb elpárolgása okozza a kellemetlen leheletet. A nyál ugyanis fertőtlenítő hatású, ha tehát hiányzik, könnyebben megtelepednek és elszaporodnak a baktériumok a szájüregben.

Ne stresszeljen!

A stressz és a lelki feszültség “savanyú” szájszagot csinál. Ha megoldódik a probléma, a panasz is elmúlik; addig citrom-, borsmenta- vagy eukaliptuszízű szopogatótablettákkal enyhíthetjük a tüneteket. Még egy tanács: igyunk sokat, főként vizet. A folyadék kiöblíti a szájüreget és vele a szagot is.

A szájszag súlyos betegséget is jelezhet

Ritkán előfordul az is, hogy a kellemetlen lehelet oka valamilyen súlyos betegség. Az ammóniaszag például májpanaszra, a vizeletszag vesebajra és az acetonszag cukorbajra utal. Aki ilyesmit figyel meg saját magán, azonnal forduljon orvoshoz. Ugyanez vonatkozik arra is, akinél a kellemetlen lehelet hosszabb időn keresztül hasfájással párosul, ugyanis nem kizárt, hogy ilyenkor gyomornyálkahártya-gyulladásról vagy fekélyről van szó.

Általános szabály: ha a kellemetlen lehelet a szájfrissítő tabletták vagy más kezelés ellenére, hosszú időn keresztül sem múlik el, orvoshoz kell fordulni.
A baráti szó is segít.
Ha valamelyik embertársunknál rossz leheletet észlelünk, ne “meneküljünk” tőle szó nélkül. Figyelmeztessük a problémára tapintatosan, négyszemközt.

Forrás: Galenus