Ésszerű fényvédelem.

A napfény megfelelő adagokban áldásos hatással van a szervezetre: erősíti a csontjainkat, az immunrendszert, szépíti a bőrt, jó kedvre derít… Kár lenne hát lemondani róla.

Saját fénytartályaink

Nem mindegy azonban, hogy milyen mértékben és milyen erősségű sugarak érik testünket. Mindenkinek van egy saját fénytartálya, amit csak fokozatosan, egy életen keresztül lenne szabad megtölteni.

Bőrünk fénytűrő képessége

Ahhoz, hogy ép bőrrel megússzuk, tisztában kell lennünk bőrünk fénytűrő képességével. Ehhez segítségül csak annyit: minél világosabb, minél vékonyabb valakinek a bőre, minél több anyajegy van rajta, annál óvatosabban kell viszonyulnia a napfényhez.

Védekezzen

A vörös és szőke hajú, kék és zöld szemű, fehér bőrű emberek bőre nagyon gyorsan feléghet, ezért jól teszik, ha a váratlan helyzetekre is gondolva, maguknál tartanak azonnal ható, fizikai szűrőket (cink-oxid, titán-dioxid) tartalmazó fényvédőszert.

A gyerekeket és az idősebbeket különösen óvni kell az erősebb sugaraktól. Ideális védekezési stratégia az egyéni bőrvédelem kialakítása. A legjobb, ha még tavasszal, amikor simogatóak a sugarak, vagy nyáron a kora reggeli órákban fokozatosan növelve a napon töltött időt – hozzászoktatjuk a bőrünket a napsugarakhoz.

Az erélyesebb sugarak ellen hatásos védelmet nyújthat az árnyék, a ruhanemű, valamint a bőr érzékenységének, vagy a helyzetnek megfelelően kiválasztott fényvédő készítmény használata. Ez utóbbiaktól ugyanakkor soha ne várjunk teljes védelmet. És ne feledjük: víz mellett fokozott védelem szükséges.

 

Markovics Vera
kozmetikus