Az Alvás Világnapját Magyarországon is megtartották

0
695

Az alvászavar globális járvánnyá nőtte ki magát, ami a világ népességének közel a felét, az emberek életének valamelyik szakaszában érinti – hangzott el az Alvás Világnapján Budapesten (2014. március 11-én), a World Association of Sleep Medicine által kezdeményezett rendezvényen. A nemzetközi alvásgyógyítói világszervezet magyarországi partnere, a Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ a hazai kutatásai alapján megerősítette: rosszabbul alszunk, mint az európai átlag.

A World  Sleep Day, az Alvás Világnapja évente megrendezésre kerülő esemény, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a pihentető alvás fontosságára. Magyarország kiemelkedő szerepet tölt be a nemzetközi mozgalomban: az Alvásorvosok Világszövetsége a közelmúltban kiválósági díjjal ismerte el az ezen a területen végzett tevékenységet.

Különösen az elalvásos közúti közlekedési balesetek megelőzése, és egy nemzetközi alvásminősítési program kidolgozását és elindítását ajánlották a 72 országot érintő nemzetközi szervezet  tagjainak a figyelmébe.

Az életmód és a rossz alvás összefüggenek

A stressz, a túlzott munkaterhelés, az egészségtelen életmód következménye nemcsak a várható életkor rövidülése, hanem számos betegség, és – mint erre jónéhány példa van Magyarországon – tragikus közlekedési balesetek előidézője is lehet. Az életmódnak és az alváskörülményeknek jelentős hatásuk van az alvás minőségére.

 

Akik sokat tesznek a jó alvásért

Magyar szakemberek – többek között neurológusok, alvásterapeuták, allergológusok és ortopéd szakorvosok – dolgozták ki azt az alvásminősítési rendszert, amely alapján objektíven értékelhetőek az alvóhelyek körülményei. Ezek alapján keresik például a világ alvásbarát szállodáit, és értékelik a legjobbakat. 2014-ben a Four Seasons Hotels and Resort kapott Sleepfriendly Hotel kiválósági minősítést. A díjat a világnapon Yves Giacomettinek, a világhírű szállodalánc budapesti ügyvezető igazgatójának G. Németh György, a Sleepfriendy Program elnöke, Kiss Róbert Richard, a Sleepfriendly Hotel Program vezérigazgatója és  Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke nyújtotta át. Az alváskultúra erősítésében végzett példamutató munkájáért első ízben két nemzetközi vállalat, a Pharma Nord  és a Billerbeck  kapott elismerést.

Alvásterápia

Az alvásdiagnosztizálással és alvásterápiával foglalkozó gyógyító munka  Magyarországon magas színvonalú. A kevés számú, de nemzetközileg is elismert hazai szakemberek  alvásközpontok köré szerveződnek, tevékenységük nemzetközi összehasonlításban is példamutató. Többségük akkreditált alváslaboratórium, megfelel az Európai Alvástársaságok magas színvonalú követelményeinek. A World Sleep Day nemzetközi üzenete minden magyar embernek is szól: jó munkát kíván az alvást segítőknek, és jó alvást a magyar embereknek!

(Információ: World Sleep Day Hungary Programiroda. Contact: György G. Németh ; E-mail: gngy@gngy.eu ; T.: 00 36 30/ 9 30 41 24)

World Sleep Day Hungary