Az egészséges táplálkozás a reggelivel kezdődik

0
1034

Mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás, stresszes életvitel, genetika és még hosszan sorolhatnánk azon tényezők sorát, amelyek hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához. Annak érdekében, hogy minél többen megismerkedhessenek ennek a ma már népbetegségnek számító betegségnek a tüneteivel, valamint megelőzési és kezeléséi lehetőségeivel, 1991-ben a Nemzetközi Diabétesz Szövetség és a WHO létrehozta a Diabétesz Világnapot, amit minden évben november 14-én tartanak.

Mint általában minden betegségnél, a cukorbetegség esetében is jelentős szerepet játszik a megelőzés, valamint az, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, mit tehetnek egészségük megőrzése érdekében. Az „Egészséges életmód és a diabétesz” lesz a kiemelt témája 2016-ig a Diabétesz Világnapnak is – ezen belül pedig az idei világnapon az egészséges reggeli fontosságára hívják fel az emberek figyelmét. Az egészséges táplálkozás a reggelivel kezdődik, amely már a nap elején segíthet abban, hogy csökkenjen a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, illetve akiknél már kialakult, jobban tudják kontrollálni.

Miért fontos az egészséges reggeli?

A WHO legújabb kutatásából kiderült, hogy a magyar lakosság több mint fele túlsúllyal küzd, amely a cukorbetegség kialakulásának egyik kockázati tényezője. Köztudott, hogy a súlyfelesleg megelőzésének pedig egyik legegyszerűbb, egyben legalapvetőbb eszköze az életmódváltás. Természetesen ez egy hosszabb folyamat, ezért érdemes apránként elkezdeni, például a reggeli szokások megváltoztatásával.

 

A reggeli rohanásnál sokan nem szánnak időt az evésre, pedig ha beveszik ezt az étkezést a reggeli rutin tevékenységek közé, észre fogják venni, hogy sokkal fittebbek lesznek a nap további részében. Ráadásul azok, akik egészséges ételekkel indítják a napjukat, még az egészségük megőrzéséért is tehetnek.

 

Az egyik legfontosabb érv a megfelelő reggeli elfogyasztása mellett, hogy normál szinten tartható a vércukorszint. A cukor szolgáltatja a szervezet számára a fő energiaforrást, és elsősorban a lassan felszívódó ételekből nyerhető. A vékonybélben fokozatosan felszívódó élelmiszerek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, ezáltal a termelődő inzulin mennyisége sem ugrik meg. Így megelőzhető a szénhidrátfüggőség kialakulása a nap folyamán, vagyis ellenőrzés alatt tartható az étvágy, és ezáltal a testsúly is.


A következő apró lépéseket követve gyorsan egészségessé alakítható a reggeli:

  • Fogyasszon cukor nélküli kávét, teát! A cukrozott gyümölcsleveket cserélje vízre vagy teára!

Tipp: Készítsen magának reggeli italt! Ehhez forrázzon le reszelt gyömbért, facsarjon bele citromot és vágjon bele néhány szelet uborkát. Melegen és hidegen is fogyasztható!

  • Ajánlott napi háromszor zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Ezt már reggelinél el lehet kezdeni, akár egy spenótos rántottával vagy natúr joghurtba szeletelt gyümölccsel.
  • Kenjen valódi mogyorókrémet a csoki krém vagy lekvár helyett a kenyérre!
  • A fehér kenyeret cserélje le teljes kiőrlésű péksüteményre!

A cukorbetegeknek kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektetniük a táplálkozásra

A számukra legmegfelelőbb táplálkozás alapvetően megegyezik az egészséges táplálkozás követelményeivel, azonban a cukorbetegség fajtájától és az egyéni adottságoktól is függ, hogy a betegnek milyen diétát kell követnie. Sajnálatos módon a cukorbetegség előrehaladott fázisában a diéta önmagában már nem elég a vércukorszint szabályozására, ilyenkor a betegeknek gyógyszeres terápiát kell alkalmazniuk. A modern orvostudománynak köszönhetően ma már olyan szájon át szedhető készítmények könnyítik meg a cukorbetegek életét, amiket naponta egyszer kell beszedni szedésük nem jár testsúlygyarapodással, megkíméli őket a naponta többszöri tűszúrástól.

 

 

Figyeljen oda magára és kezdje egészségesen a reggelét, észre fogja venni a különbséget!

 

 

 

Well PR