Az érzelemkezelés alapjai – Mindennapi gyakorlatok a mentális egészségünkért

0
390
Fotó: 123rf.com
Gyakorló pszichológusként vannak olyan pszichológiai alapismeretek, amelyekről azt kívánom, hogy bárcsak mindenki tudná. Ezek olyan információk, gyakorlatok, amelyek egyszerűek, szinte már banálisak, és mégis, szakemberként azt tapasztalom, hogy rendkívül hatékonyak. Ráadásul mindenkit érintő nehézségekkel kapcsolatban adnak eszközöket. Ezek mégsem elterjedt ismeretek, sem „bevett gyakorlatok”.

Hogyan válhatnának ezek az ismeretek közös tudássá és ezen gyakorlatok akár napi szintű rutinná? Milyen jó lenne, ha a mentális egészség területén is lennének olyan jó, mindennapi szokásaink, mint pl. a dentálhigiénia terén! Példának okáért mindannyian tudjuk, hogy fontos fogat mosni, ezért (legalább) minden reggel és este áldozunk ennek az egészségmegtartó szokásnak. Hogyan alakult ki ez a tudásunk és gyakorlatunk? Kiskorban, már az óvodában megtanultunk fogat mosni. A szüleink és a minket körülvevő felnőttek nem győzték eleget sulykolni ennek a jelentőségét. Így felnőttkorunkra már gondolkodás nélkül reggel és este fogat mosunk – automatizmussá vált ez a jó szokás. Már nem is vagyunk tudatában annak, hogy mennyi fogászati bajtól, fájdalomtól megkímél minket ez az egészségvédő, megelőző gyakorlat.

Milyen jó lenne, ha lelki egészségünk terén is így állnánk mi (és környezetünk is) a megelőzéshez és a jó gyakorlatokhoz! Például ha érzelmeink kezelését is hasonlóan tanulnánk. Pedig annak alapja is éppoly egyszerű, mint a napi kétszeri fogmosás. Természetesen mind a fogak, mind a lelkek egészsége ennél összetettebb, ám ha a következőket tudnánk és naponta gyakorolnánk, azzal már sokat tennénk a mentálhigiéniánkért.

Ráadásul az érzelmeink kezelésének témája is éppannyira mindenkit érint, mint a fogápolás. Tapasztalunk érzéseket, nap mint nap többet – pozitívakat, negatívakat, intenzíveket és akár egymásnak ellentmondókat egyszerre. Tapasztaljuk annak a nehézségét, amikor „elönt” minket egy-egy érzelem, vagy amikor hosszú időn keresztül „cipeljük magunkkal” az érzelmi terhet és nem tudunk vele mit kezdeni. Mik azok a legegyszerűbb gyakorlatok, ismeretek, amiket mindenkinek hasznos lenne ismernie érzelmei kezeléséhez?

Az érzelmek kezeléseinek alaptételei

A gyakorlatok előtt érdemes tisztázni pár „alaptételt” az érzelmek kezelésének terén. Először is azt, hogy minden érzelem normális. Az is teljesen természetes, hogy egy helyzettel kapcsolatban egymásnak ellentmondó, tehát egyszerre negatív és pozitív érzéseink is lehetnek. Az érzelmeink megszületéséért nem vagyunk felelősek, ez nincs a kontrollunk alatt. Így hát se magunkon, se máson ne kérjünk számon érzéseket! Próbáljunk meg magunkhoz és másokhoz is kíváncsisággal fordulni, megérteni, hogy mi van az érzés mögött.

Keletkezésükért ugyan nem, de azért viszont mi vagyunk felelősek, hogy hogyan kezeljük az érzelmeinket. Vannak jó gyakorlatok, ám mindenki egy kicsit másképp szereti kezelni az érzéseit. Van, aki ha szomorú, jobb, ha egyedül van, és van, aki ilyenkor mindenképpen a társaságot keresi, és kibeszéli magából a problémát. Ez ráadásul nem állandó, helyzetenként is változhat, hogy milyen „eszközhöz” nyúlunk. Az a lényeg, hogy olyan módszert válasszunk érzelmeink kezelésére, amivel sem másnak, sem önmagunknak (sem környezetünknek) nem ártunk.

Langer Viola
pszichológus
www.nyugizona.hu

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

2024. január