Az idegesség természetes ellenszerei

0
517
A fotó illusztráció: pixabay.com

Az idegesség, a feszültség és a szorongás kéz a kézben járnak. Sokan idegeskednek manapság munkahelyi gondok vagy otthoni, családi problémák miatt. Azonban hosszú távon nem tartható fenn ez az állapot, valamit tennünk kell a sok stressz ellen, hiszen számos krónikus betegség kialakulását idézheti elő. Igaz, hogy valamennyi stresszre szükségünk van, hiszen ez fokozza a teljesítményünket, azonban a tartóssá váló stressz károsítja a sejteket, a szöveteket és a szerveket.

A krónikus stressz hozzájárul többek között a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásához, de az érrendszert is nagymértékben károsíthatja. Mit tehetünk? A cikkben néhány olyan természetes módszert sorolunk fel, amelyek segíthetnek a stressz csökkentésében.

Miért fontos a helyes táplálkozás? Az egészséges táplálékok, például a zöldségek és a gyümölcsök nagyon sok olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek aktívan részt vesznek az idegrendszer kiegyensúlyozott működésében. Együnk sok vitaminban és ásványi anyagban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, hogy jobban el tudjuk viselni a napi stresszt.

Az alvást se hanyagoljuk. Hiába mondjuk, hogy nekünk a kevés alvás is elegendő, a szervezetünk másként látja. A kialvatlanság, a kevés és nem elég mély alvás is oka lehet az állandó idegességnek és feszültségnek. Próbáljunk minden este időben lefeküdni és legalább 7-8 órát aludni.

Fotó: 123rf.com

Csendesítsük le az elménket. Minden olyan relaxációs tevékenység fontos számunkra, amely segíti az agyunkat, a lelkünket megnyugodni. Ilyen lehet a meditáció, amely nagyon hatékony az idegrendszerünk ellazításában, sőt akár a depresszió megelőzésében, illetve ha már kialakult, a tünetek csökkentésében.

A rendszeres testedzés nagyon jó hatással van a szívünk és a keringésünk működésére, hiszen a mozgás fokozza a vér áramlását a testünkben és az agyunkban egyaránt. Már napi félórányi sport is jó hatással van a testi és a lelki egészségünkre, és még a szorongás oldásában is segítségünkre lehet.

A szakember az úszást és a nordic walkingot javasolja jótékony hatású sportolási lehetőségnek.

Az idegesség ellen a legrosszabb ha nyugtatókat szedünk. Hazánkban az emberek jelentős hányada ismer és használ legalább egyféle altatót vagy nyugtatót. A mellékhatásokat is kiváltó gyógyszerek helyett inkább próbáljunk áttérni a gyógynövényekre, hiszen nagyszerűen le tudnak nyugtatni bennünket. Nagyon hasznos lehet ebben az esetben, ha teát készítünk kamillából, levendulából, citromfűből, illetve komlóból, hiszen ezek a gyógynövények híresek a nyugtató hatásukról.

Forrás: gyogyszernelkul.com