Egészséges táplálkozással az idősödés ellen

0
281
Fotó: pixabay.com

Hogy szépen tudunk-e megöregedni, az a táplálkozásunktól is függ. Az egyik hasznos módszer lehet hozzá a mediterrán diéta.

Napjainkban számos tanulmány foglalkozik a hosszú élet lehetőségét ígérő mediterrán diéta jótéteményeivel. Ezek alapján, ha követjük a diétát, a fiatalosság minél tovább történő megőrzése „garantált”. Emellett éppen úgy jót teszünk vele a szív- és érrendszerünknek, mint ahogy megelőzhetjük az agyi idegsejteket érintő, neurodegeneratív betegségeket, lassíthatjuk a csontritkulást, mérsékelhetjük a puffadást.

Amit elsősorban ajánlott fogyasztani
Gyümölcsöket és színes zöldségeket, amelyek többek közt gazdagok erőteljes antioxidánsokban. E vegyületek jelentős mértékben közreműködnek a szervezetet károsító szabad gyökök elleni harcban. A mediterrán étrend további fő alkotóeleme az olívaolaj, amely bővelkedik E-vitaminban, továbbá egyszeresen telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban, késleltetve az öregedés folyamatát.

Az aromás fűszerek, pl. a gyömbér, kurkuma, fekete bors, szerecsendió, fahéj, római kömény, rozmaring, kakukkfű, szintén kedvelt hozzávalói a mediterrán diétának, és antioxidáns és gyulladásgátló hatásúak.

Ami előnyben részesítendő
A mediterrán diéta fő elemei még, melyek védenek az öregedéstől: a teljes kiőrlésű gabonafélék, búza, zab, kukoricaliszt (rostdúsak és tápanyagokban gazdagok); a hüvelyesek, fehérbab, lencse, csicseriborsó (rostokban és vasban bővelkednek). Az étrend fontos összetevői még az ómega-3 zsírsavakban gazdag zsíros halak, pl. a hering, makréla, lazac, pisztráng. Ezek a halféleségek többek közt hatnak a szabad gyökökkel szemben, táplálják a bőrt.

Egyúttal védik is a bőrt a külső agreszszió, a káros környezeti hatások ellen, amelyek nem kis mértékben gyorsítják a bőr állapotának romlását. Étrendünkben részesítsük előnyben még pl. a baromfihúst és a tojást is, ezek szintén gazdagok ómega-3 zsírsavban.

De ne mellőzzük az olyan erőteljes antioxidánsok fogyasztását sem, mint az olajos magvak, a dió- és mogyorófélék, a mandula, a napraforgómag.

Mértékkel fogyasztandók
Főként a magas telítettzsírsav-tartalmú vörös húsok, amelyek pl. elősegítik a gyulladásokat, gyorsítva az öregedés folyamatát.

Amit tilos fogyasztani
Elsősorban a finomított szénhidrátokat, a fehér cukrot (üres kalóriát tartalmaz). Ez utóbbit ajánlott helyettesíteni polifenolokban gazdag mézzel.

Forrás: Galenus