Az ízületi fájdalom holisztikus szemszögből

0
2254

Mit kezeljünk, csak azt a testrészt, ami fáj vagy az egész embert? Avagy hogyan segít a reumatológiai betegségek gyógyításában a holisztikus szemlélet?

Gyakran találkozom betegeimnél azzal a problémával, hogy a rohanó és futószalagon történő gyógyításban csak a tünetek, a panaszos ízületek vagy a szervek állapota alapján próbálták őket korábban vizsgálni és meggyógyítani.

A modern gondolkodású ember már a korai évszázadokban is a teljes rendszert nézte, abban gondolkodott, nem pedig a részleteiben (pl. Leonardo da Vinci). Valahogyan mégis mindig újra fel kell fedezni miért is fontos az egészet látni, azaz holisztikusan nézni, miért jó a gyógyításban is, ha teljes egységben vizsgáljuk és gyógyítjuk az embert.

Sok esetben látom gerinc- vagy ízületi fájdalmak és reumatológiai betegségek esetén, hogy csak a fájdalmas területet, ízületet kezelik. Ezzel az a nagy probléma, hogy a legtöbb esetben nem hoz végleges gyógyulást. Ilyen kezelések esetén gyakran tapasztalható az, hogy csak részben csökken a fájdalom. Ha pedig meg is szűnik, akkor hónapok múlva újra kiújulhat makacsabban, kevésbé reagálva a korábbi kezelésekre. Előfordulhat az is, hogy elkezd vándorolni a fájdalom. Hónapok múlva nem ugyanott fáj, hanem a felette vagy az alatta lévő terület vagy ízület válik túlterheltté, érzékennyé, fájdalmassá. A fájdalom kialakulásánál rendkívül fontos kideríteni a körülményeket.

Hiába kezelünk egy derekat, ha rossz az új szék vagy a matrac, ami a kezelések eredményeit nap, mint nap tönkreteszi. Olyan kérdéseket kell megválaszolni, hogy milyen új terhelés, mozgás, stressz jött a páciens életében, ami kiválthatta a jelentkező problémákat. Abból mi az, ami elhagyható vagy változtatható a gyógyulás érdekében.

Minden mindennel összefügg

Az ízületeinket és testrészeinket nem külön-külön, hanem rendszerben és együtt használjuk. A fájdalmas terület csak egy gócpont, ahol a legjobban feszül a test. Azért, hogy ez a fájdalom és feszülés megszűnjön, kezelni kell a még panaszmentes, de már túlterhelt környező ízületeket, izmokat, testrészeket is, hogy az valóban egy hosszú távú gyógyulást és végleges megoldást eredményezzen. Rendezni és javítani kell a testtartást és korrigálni kell a mozgást. Pl. egy könyök esetén vizsgálni kell a vállat és az alkart is. Egy nyakfájás esetén vizsgálni kell a medence és a derék területét is, különben a probléma visszatérő lesz. Talpaink képzik az alapokat, így minden boka, térd, csípő és gerinc panasz esetén is fontos a talpboltozat és talpi izomzat vizsgálata. Ha rosszak az alapok, az bármilyen fentebb történő kezelést, korrekciót visszaront. Ezért lehet az, ha egy csontkovács is csak a panaszos területet kezeli és nem az egészet, akkor hetente járhatunk vissza újabb kezelésre.

Műtéti hegek, melyek befolyásolják a tartásunkat

Kevesen ismerik azt a tényt, hogy a műtéti hegek is évek múlva kihatással lehetnek egy nyak- vagy vállfájdalomra. Ha nem rendszerben gondolkozik az orvos vagy a terapeuta, fel sem merül ez a lehetőség, mint probléma.

Kevesen ismerik azt a tényt, hogy hasi vagy más műtéti hegek mozgásszervi problémákat is okoznak. Bármilyen műtéti heg, ami a testen nem függőleges irányú, (pl. pajzsmirigy-, epe-, alhasi-nőgyógyászati műtétek) feszülést okoznak a bőrön és a fascia rendszerben. (fascia= izompólya, a kötőszövet azon formája, ami hártyaszerűen beborítja az izmokat és a szervezetben egy egységes rendszert képez, részt vesz az izmok tónusának szabályozásában, ezzel hat az ízületekre és a testtartásra). A bőrön és a fascia rendszerben jelentkező feszülés nem fájdalmas, de az agy érzékeli és mozgásunkat testtartásunkat ehhez igazítja. A műtét után, a heg gyógyulása alatt hetekig nem merünk intenzíven mozogni, kisebb és óvatosabb mozdulatokkal végezzük el napi feladatainkat. A hetek alatt kialakult védekező testtarás és ezek a beszűkültebb mozgások részben vagy egészében rögzülnek és így maradnak a heg gyógyulása után is. Tudat alatt agyunkban ott marad a program, hogy védjük azt a területet, nehogy megsérüljön. Évek alatt ezek az apró változások vezetnek végül a túlterheléshez, de akkor már senki nem gondol erre.

A heg és az izompólya feszülése fizikális vizsgálattal érezhető és tapintható. Ha ezt a feszülést a hegnél, a megfelelő technikával megszüntetjük, csak akkor fognak elmúlni a nyak, váll vagy a heg miatt kialakult mozgásszervi panaszok. Itt az ízületek kezelése eredménytelen lesz, hiszen a kiváltó probléma nem ott van, az már csak egy következmény.

Gyógyszereket szedni hosszú távon veszélyes

Heteket várni azzal, hogy a fájdalom elmúlik, nem érdemes, sőt sok esetben további és súlyosabb problémákat fog okozni. Ha gyógyszer mellett sem múlik pár nap után, akkor forduljon szakemberhez.

A gyógyszer legtöbb esetben tünetet kezel és nem az okot szünteti meg.

Gyógyszereket szedni mozgásszervi problémákra hosszú távon veszélyes és nem ajánlott a mellékhatások miatt. Ha kicsi a fájdalom, de hosszú távon áll fenn, módosítani fogja a mozgásmintákat, az ízületek terhelését, használatát. A fájdalmas ízületet akaratlanul is kímélni fogjuk, így túlterheljük a felette és alatta lévő izmokat, ízületeket és testrészeket. Egy kisebb problémát könnyebb korrigálni, gyógyítani. A rendszer gyorsan visszaáll a korábbi harmonikus működésre. Hosszú távon túlterhelt és rossz mozgásmintára átállt szervezetet nem lehetetlen visszaállítani, de lényegesen több idő és türelem kell. A ma emberének pedig, mint tudjuk időből és türelemből van a legkevesebb.

A megoldás erre az, ha már kisebb probléma esetén is, a nagyobbat megelőzve, időben kérjük a szakmai segítséget. Ha jobban megvizsgáljuk testünket, rá kell jönnünk, hogy gerincünkben és végtagjainkban mechanikusak az alkatrészek, akár, mint bármelyik gépezetben. Mechanikus dolognak mechanikus a megoldása. A rendszeres mozgás, masszázs, fizikoterápiás kezelések biztosítják az izmok számára a megfelelő vérkeringést, az ízületekben pedig a megfelelő „kenőanyag” termelődését. A rendszeres és időben végzett „karbantartás és nagygenerál” szervezetünk esetében is eredményes lesz. Ha ezek elmaradnak, a test is „rozsdásodik”. Mozgásunk nehezebb, merevebb lesz, hamarabb történnek beakadások, becsípődések, elkezdenek ropogni az ízületek.

 

A fájdalom lehetőség, egy jobb, teljesebb életre

 

A fájdalom egy érzés, amit mindenki ismer és megtapasztalt az életében. A kis fájdalmat kellemetlenségnek vesszük. Próbálunk nem figyelni rá, tudomást se venni róla. Elnyomni vagy várni, hogy magától megszűnik és eltűnik. A nagy fájdalmak kétféle reakciót váltanak ki személyiségünktől és élethelyzetünktől függően.

  • Az egyik reakció, amikor a fájdalom elborít és képtelenek vagyunk figyelni bármi másra. Elválaszt minket lassan a külvilágtól, az emberektől, a családtól, mert figyelmünket és tudatunkat ez az egyetlen érzés köti le. Bezárkózunk és csak ketten maradunk, mi és a fájdalom.
  • A másik reakció pont ennek az ellentéte. A fájdalom elindít a külvilág és az emberek felé. Segítséget kérünk és keresünk. Mindent elkövetünk, hogy megszabaduljunk tőle, vagy legalább csökkentsük, hogy elviselhetőbb legyen. Minden követ megmozgatunk annak érdekében, hogy életünk újra a régi lehessen.

Miért fontos elgondolkodni azon, hogy mi hogyan reagálunk a fájdalomra?

Az egyik reakció elválaszt minket mindenkitől és mindentől, beletaszít a reménytelenségbe. A másik út új esélyeket, lehetőségeket és új kapcsolatokat hoz az életünkbe, megteremtve újra a reményt, a gyógyulást és az örömet.

Fontos, hogy minden esetben keressük a segítséget, mert csak azzal adunk magunknak lehetőséget. Fontos, hogy időben forduljunk szakemberhez, hogy az elindult folyamat gyorsan, maradandó elváltozások nélkül gyógyuljon, ezzel biztosítva hosszú távon a sikerélményt és a jó közérzetet. Budapesten a Regenero Egészségházban egy ilyen komplex szemlélettel gyógyítjuk a betegeket. Ép testben, ép lélek, ebben az egységben teljesek.

Dr. Zsiska Beáta
reumatológus, holisztikus orvos
Regenero Egészségház
1133 Budapest Kárpát u. 14
regenero@upcmail.hu
(06-1) 781-2224
06-30/385-4711
www.regenero.hu