Az orr védő szerepe

Az orrunk védőőrként tekinthető a felső légúti megbetegedések kivédésében.

Egészséges ember szájüregében és garatnyálkahártyáin állandóan jelen vannak a legkülönbözőbb baktériumok, vírusok és gombák. Ezek nagyobb része ártalmatlan, sőt ún. jó baktériumok, melyek erős immunrendszer esetében kordában tartják az ártalmasok szaporodását. Ha az immunrendszer gyengül és főleg annak a helyi védekezést biztosító rendszere sérül, vagy masszív fertőzés éri a légzőszerveket, akkor az egyensúly felbomlik és az ártó kórokozók elszaporodva betegséget okoznak.

Miért veszélyes szájon át lélegezni?

Az orron át beszívott levegő felmelegszik, átnedvesedik és az orrszőröcskék, által megtisztul.
A szájon lélegző emberek szűrés nélkül szippantják be a környezetükben mindenütt jelenlévő ártó kémiai anyagokat (por, füst, ipari szennyek), a beteg emberek kilehelt, kiköhögött fertőző nyákcseppjeit.

 

Vírusinvázió nyirkos időben

A hideg, nyirkos időben támadó vírusok a védtelen nyálkahártyákon könnyen megtelepednek, élősködve gyorsan szaporodnak, és gyulladást okoznak. A vírusinváziót gyakran követi a baktériumos felülfertőződés, majd a gombák megtelepedése.

 

Az ellenálló biofilm

Ha a nyálkahártyán felszaporodó baktériumok „összetapadnak”, ezekből, illetve egyéb, a szervezetünk által termelt anyagokból a felszínen kialakulhat egy úgynevezett bakteriális biofilm réteg, mely kiváló élettér a kórokozók számára, elősegítve ezzel a felső légúti betegségek rendszeressé válását, a betegségek elhúzódó gyógyulását, valamint a felülfertőződés kockázatát.
Mindennek az a magyarázata, hogy a biofilm formában jelenlévő baktériumok sokkal ellenállóbbak – akár az antibiotikumokkal szemben is!

A visszatérő felső légúti fertőzésben szenvedő gyermekek 92%-ában a bakteriális biofilm réteg már kialakult a nyálkahártyán!

Galenus