Az ünnep minőségi sonkát érdemel

0
700

Húsvétkor, a nagyböjtöt követően igazán el vagyunk kényeztetve finomságokkal, de az ünnepi ebéd középpontjában egész biztosan a húsvéti sonka áll.

A jó húsvéti sonka egy olyan gasztronómiai produkció, amely kultúránkat, tradícióinkat is magában hordozza. A sonka a hagyományos paraszti házaknál a téli disznóvágáskor került a füstölőbe, elfogyasztása a nagyböjt végéig váratott magára. S bár sokak életéből egyre kopnak a hagyományok, ez a szokás a mai napig tartja magát: piackutatási adatok szerint az egész éves hazai sonkatermelés mintegy harmada fogy el húsvétkor.

A minőség ára

A húsvéti időszak egyike a húsipar legkiemelkedőbb szezonjainak. A kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére, a húsvéti sonkák forgalmának jelentős részét adó füstölt húsok és a füstölt-főtt húsok kategóriájába tartozó termékek forgalma mind mennyiségben, mind értékben növekedett, ha a 2008 – 2011 közötti március-áprilisi időszakokat hasonlítjuk össze. Tavaly azonban e két termékkategória együttes eladott mennyisége a 2009-es év szintjére esett vissza, eladási értéke viszont tovább emelkedett. A fogyasztás visszaesése vélhetően a magasabb árakkal magyarázható.

A legtöbb húsipari cég azt tapasztalja, hogy a sonkapiacon a magas minőségű, hagyományos gyártási technológiával készült termékek iránt növekszik a kereslet, ugyanakkor nő azon vásárlók köre is, akiknek a választását elsősorban a termék ára befolyásolja, még akkor is, ha tudják, hogy alacsonyabb áron csak alacsonyabb minőségű sonkát vehetnek.

Bár az olcsó termékeknek éppúgy meg kell felelniük az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, mint a legdrágábbnak, mégis kétségtelen, hogy a tradicionálisan készített és így a legdrágább kategóriájúak képviselik a prémium színvonalat.

Manapság már nemcsak a sertés combjából készült sonkát nevezzük sonkának, hiszen sertés lapockából, tarjából, csülökből, sőt, pulykahúsból is állítanak elő húsvéti csemegét. A különböző alapanyagú termékek pedig árban is nagy különbségeket mutatnak.

Ünnepeljünk minőségi ételekkel!

Minden tapasztalt háziasszony tudja, hogy ha szeretné újrateremteni a régi tradicionális íz-élményt, akkor a magas minőségű alapanyag választásával kell kezdenie. Igaz, a prémium sonkák, azaz a hagyományosan készült parasztsonkák drágábbak gyorspácolt társaiknál. Ha a mindennapokban nem is engedheti meg magának mindenki a drágább húskészítményeket, az ünneplésnek érdemes megadni a módját, hogy a jeles napok valóban kiemelkedjenek a hétköznapok közül.

Hogyan válasszunk a rendeteg sonka közül? Íme néhány jó tanács cikkünk következő résében:

https://www.patikamagazin.hu/cikk/index/17603/igy-valasszunk-sonkat-az-unnepi-asztalra.html

 

 

Cafe PR