Szép, ápolt lábak a jó megjelenés részét képezik. A lábbőr rendszeres odafigyelést és ápolást igényel – különösen akkor, ha esetleg talpunk bizonyos részein megjelennek a bőrkeményedések. Otthoni lábápolással is sokat tehetünk a bőrkeményedések leküzdéséért és azért, hogy évszaktól függetlenül mindig puha, ápolt lábakkal induljunk útnak otthonról.

Amikor lábápolásról beszélünk, elengedhetetlen, hogy körbejárjuk a bőrkeményedés problémáját.  Amikor megszületünk talpunk bőre sima , puha, ez azonban ahogy idősödünk megváltozik és a járás, cipőviselés következtében kialakulhatnak  az  általában felnőttkorban sok panaszt okozó bőrkeményedések.

 

A bőrkeményedés akár genetikus is lehet

A bőrgyógyász gyakran találkozik bőrkeményedéssel, kialakulásának többféle oka lehet.  Így például lehet genetikus eredetű is mint például a pikkelysömör (psoriasis), vagy egyéb keratinizációs zavar miatt kialakult bőrmegvastagodás. Előfordul, hogy cukorbetegség következtében vagy ortopédiai, statikai problémák miatt alakulhat ki bőrkeményedés tyúkszemességgel illetve bőrkérgességgel.

A bőrkeményedés kialakulásnak leggyakoribb oka ortopédiai eredetű, vagyis gyakran az izom- és csontrendszer, a gerinc és a végtagok működésével függ össze. Ha a bőrkeményedés erre vezethető vissza, akkor azt érdemes szakorvossal kivizsgáltatni, hiszen az ok megszüntetése nélkül nem lehet a problémát kezelni.  De a bőrkeményes következménye lehet számtalan bőrgyógyászati probléma is. A berepedezett bőrön keresztül gombák, baktériumok juthatnak a mélyebb rétegekbe, melyek súlyosabb esetben például orbánc vagy mikrobás ekcéma kialakulásához vezethetnek.  Ezért nemcsak esztétikai okok miatt fontos a bőrkeményedés és a száraz bőr ápolása.

 

A szűk cipő vagy ortopédiai oka van a bőrkeményedésnek?

A lúdtalp illetve a harántsüllyedés sok kellemetlen panasz okozója lehet. A lábboltozat hibája miatt megváltozik a lábujjak állása, melynek következtében a cipő nyomásának megfelelően kialakulhat a járást nehezítő, fájdalmas bőrkeményedés és a tyúkszem. A fennálló statikai hiba miatt azokon a területeken jelenik meg, amelyekre az egyenetlen súlyeloszlás miatt állandóan fokozott nyomás nehezedik. A bőr megvastagodása a hám természetes védekezőképessége. Durvává, vastaggá válik védve az alatta elhelyezkedő szöveteket. Ha a bőrkeményedést csak a szűk cipő nyomása idézi elő, akkor a kemény részek leválasztása és a szűk cipő mellőzése után a kellemetlen panasz megszűnik, tyúkszem ebben az esetben akár a negyedik és ötödik ujj között is kialakulhat.

 

Így szüntethető meg

  • orvosilag

Az ilyen ortopédiai ok miatt kialakult bőrkeményedéseket azonban hiába hámlasztjuk vagy próbáljuk véglegesen eltávolítani. Mindaddig nem szűnik meg a probléma, amíg az alapokat nem korrigáljuk lúdtalpbetéttel, gyógycipővel, esetleg műtéttel.

Természetesen a genetikai okok miatt kialakult bőrbetegségeknél, csak az alapbetegség javulásával rendeződik a bőrállapot, ezért itt is a kialakult tünetek folyamatos, állandó kezelés szükséges.

  • otthon

Azon esetekben, amikor a bőrkeményedés megjelenése nem jelent komolyabb egészségügyi problémát, otthonunkban is sok mindent tehetünk azért, hogy lábunk mindig szép és ápolt legyen.
A bőrkeményedés mechanikai eltávolítására számos eszköz áll rendelkezésre, így például a habkő, reszelők, amelyek már elektromos változatban is kaphatók, hogy még kényelmesebb, biztonságosabb és gyorsabb legyen az elhalt bőr eltávolítása.  A bőrkeményedések kezelésének másik módja a puhító, hámlasztó krémek használata. Az otthoni lábápolási szertartásunk befejezéseképpen pedig mindenképpen javasolt a lábak hidratálása, hogy lábaink még tovább őrizzék meg szépségüket és puhaságukat.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a rendszeres lábápolásnak nemcsak esztétikai szerepe van, hanem – különösen olyan betegségek esetében, amelyek a lábat is érinthetik – segítheti a kóros folyamatok kialakulásának megakadályozásában vagy súlyosbodásában.

 

4 lábápolási tipp a mindig szép és puha lábakért

  1. Rendszeresség – Ápolja lábait rendszeresen, meghálálják a törődést!
  2. Alaposság – Ha bőrkeményedés jelenik meg lábán a hidratálás nem elegendő, ilyenkor használjon habkövet vagy reszelőt – ezek már elektromos változatban is elérhetők a még kényelmesebb és gyorsabb bőrkeményedés-eltávolítás érdekében.
  3. Kényeztetés – Az otthoni lábápolási kezelés végén és a kezelések között is rendszeren hidratálja lábát!
  4. Biztos lábakon – Ügyeljen arra, hogy cipője kényelmes járást biztosítson, az esetleges problémák esetén használjon talpbetétet!

 

Dr. Nagy Katalin, bőrgyógyász

a Scholl lábápolás szakértője

Well PR